KEPUTUSAN MUET.

1:01 PG 52 Comments

Baru-baru ni ada seorang kawan yang tidak ku kenali di laman sosial bertanyakan kepada aku...


kalau nak jelas korang klik la gambar ni.. tapi secara ringkasnya dia tanya aku dapat band berapa dalam MUET... mungkin dia terbaca post-post aku sebelum ni asyik bercerita pasal MUET je kan... so sebab itulah dia tanya aku.. hehe...

Yang penting sekarang ni aku dah dapat terima hakikat dan berasa lebih yakin sekarang sebagai seorang pelajar MESCOM di UiTM Shah Alam.. hehe.. jadi sesiapa yang nak nasihatkan aku supaya bersabar.. tak mengapalah.. aku dah tak kisah.. hehe..(berlagak..)

Sebab ramai sangat bertanya berapa result aku..(perasan hot..) maka tanpa segan dan silu aku akan bagitahu.. aku tak kisah la kalau korang nak cakap aku berlagak ker or mengada-gada ker.. sebab bagi aku buat apa nak berlagak  BUKAN LEPAS BAND 4 PON.. hehee.....

OK, mari kita lihat result aku dari sem pertama ambil Muet sampai sem ke tiga.. hehe...

SEBELUM TU MARI KITA TENGOK BAND DESCRIPTION..


jadi sekarang korang dah tahulah macam mana nak dapatkan band-band tertentu kita kena dapat scale markah berikut.. hehee...

JADI MARI MULAKAN DENGAN KALI PERTAMA AKU AMBIL MUET.. aku namakan muet ni eksperiment.. because seriously aku tak study.. just daftar and terus ambil jer.. hehe... masa ni aku ambil kat UiTM Kedah jer.. dengan kawan2.. hehe


TERUKKAN... yang aku nampak.. listening dan writing memang masalah besar.. tapi overall markah pun memang teruk... huhuh.. sangat teruk... JUST LEBIH 3 MARKAH JER DARI BAND 2... aaaaaa!!!!!


SLIP ni nampak lainkan.. ini kerana slip exam aku tak sampai rumah.. terpaksa ambil kat Majlis Peperiksaan Malaysia(MPM).. dia yang tak hantar kat rumah aku.. aku pula kena bayar nak dapatkan slip ni.. apada..!!

MACAM.. korang dapat lihat.. markah aku turun 2 MARKAH... what the kerk kan..!!! LISTENING, WRITTING AND SPEAKING menurun..!!! Ini masalahnya kalau ambil MUET kat bandar.. huhuh... lagi 1 MARKAH JER NAK PERGI KER BAND 2... apalah bodos sgt aku ni...!!!


INILAH RESULT MUET AKU PALING LATEST...!!!! MEMANG MENINGKAT DENGAN MENDADAK... walaupun tak lepas Band 4.. tapi aku tetap bangga dengan diri sendiri sebab lagi 9 MARKAH JER NAK BAND 4... kalau tak sebelum ni semua markah nak dekat band 2 kan.. hehehe

YANG LAWAK YER... 

1)MARKAH SPEAKING TEST SAMA MACAM MARKAH SPEAKING TEST FIRST RESULT MUET.....

2) MARKAH READING SAMA DENGAN MARKAH READING SECOND MUET...

3)LISTENING MEMANG MENINGGKAT MENDADAK GILER... ITULAH HASIL AKU BERLATIH LISTENING GILER2... huhu..

4) WRITING PUN MENINGGKAT DENGAN MENDADAK.. WALAUPUN AKU HANTAR DRAFT JER MASA EXAM TU.. huhuh.....

Ada seorang kawan aku ni telah berjaya sambung Undang-Undang.. dan dia ingat aku ni masih bersedih sebab tak berjaya sambung law..(aku kan ok jer.. apalah masalah dia..) jadi dia nasihatkan aku untuk ambil Muet kali ke4 dan dapatkan result yang gempak untuk first sem degree.. nanti buatlah rayuan.. AKU RASA AKU DAH PERNAH TANYA SOALAN NI KAT DEKAN UNDANG-UNDANG, BOLEH KE TIDAK BUAT MACAM TU DAN DEKAN JAWAB.... TIDAK..!!!

jadi aku tak faham kenapa dia pula pelajar biasa boleh kata BOLEH..!! tapi bagi aku tak mengapalah.. kalau kita dah cuba sedaya upaya tapi tetap tak dapat mungkin bukan rezeki kita disitu.. dan teruskanlah kehidupan.. kerana InsyaAllah rezeki ada di tempat lain.....

APA-APA PON..
CHILL....!!!!!

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.

52 ulasan:

  1. LAGI BEST JADI PELAJAR MESCOM.. hehe...

    BalasPadam
  2. alamak...macam chuak...hehehehe

    BalasPadam
  3. aku percaya kau boelh berjaya ngan masscom!!
    :)

    BalasPadam
  4. natasya: tak yah cuak... insyaAllah bleh.. yang penting practice la byk2.. hehe..

    BalasPadam
  5. haha!
    same la der.
    aku pn bnd 3 gk..
    ahaha!

    BalasPadam
  6. da la aku ader 4 presentation BEL sem ni...mak aihh...ni pom dah chuak...lalalala

    BalasPadam
  7. TOMATO KERING.. kita serupa~~~

    BalasPadam
  8. af3b: DAH NASIB BADAN KITA SAMA.. hehe...

    BalasPadam
  9. natasya: MUET 100 KALI GANDA LEBIH SUSAH DR BEL.. hehe sjer jer bagi ko cuak.. hehe

    BalasPadam
  10. RAMAI GAK DAPAT BAND 3 KAN.. APA KATA KITA BUAT GROUP KAN FACEBOOK.. hehe..... spe setuju??

    BalasPadam
  11. wow naik mendadak eh third test tu!aku tumpang bangga hehehehe,tak sia2 ajar ko kat kfc.improve bnyk beb!

    BalasPadam
  12. takpe fariz
    masscom pon boleh berjaya ape :)

    BalasPadam
  13. Ko memang bleh berjaya dlm mass com!

    BalasPadam
  14. markah muet kiteeww same lah dgn awak!
    bkn rzeki weh
    nak wat camne

    BalasPadam
  15. elen: aku tak taw mcm mana nak terima kasih kat ko wei.. serius ko byk membantu.. tq very much..!!

    BalasPadam
  16. yee amalinut.. aku akan buktikan.. amin..!!

    BalasPadam
  17. kita serupa ker cik fara... hehehe... tak pe rezeki kat tmpt lain..

    BalasPadam
  18. wah same la aku pon ban 3 gak... tp cukup2 makan la...

    Jom baca dan komen post terbaru Blur Torres pengkhianat Liverpool

    BalasPadam
  19. hehe... sama la blur.. dah baca dah.. hehe.. maaf la tak minat liverpool.. hehe..

    BalasPadam
  20. salam 1malaysia, nak tanya skit pendapat bro kalau band 2 boleh grad x? aku uitm je.. final year.. dalam dilema ni

    BalasPadam
  21. salam.. hehe 2 malaysia....

    aku pon bdk uitm.. rse yer ikut course laa.. ada sesetengah course tu tak kisah.. band 1 pun tak pe.. tapi ada sesetengah course nak band 3 ke atas.... so depends to your course..

    BalasPadam
  22. salam, nk tanye ni camne awak practise listening tu ek??
    mintak tlong sgt2 jawab soalan ni.klu rajin, komen je kt
    mane2 entry blog ni akupencintamilo.blogspot.com..
    klu malas tlong jawab soalan ni thru email, ainkecik91@yahoo.com.
    tq~

    BalasPadam
  23. SALAM.. saya jawab di blog awak yek..

    BalasPadam
  24. weh kalau result second attempt lagi teruk dari first attempt macam mana? dia amek yang mana satu eh?

    BalasPadam
  25. Salam ...tahniah yer ...bleh x share tips ckit .....untk dpt band 3 jer hu2...

    BalasPadam
  26. setahu saya result paling tinggi yang akan diambi :)

    saya ada share tips sye study muet dekat post sebelum ni.. harap boleh menbantu.. :)

    BalasPadam
  27. Salam, nak tanya skit.

    Saya tak dapat nak ambik speaking test pada 4 julai 2012 nanti sebab ada hal tertentu beberapa hari, tapi saya akan ambik listening/reading/writing tests je pada 28 julai.. boleh ke macam tu? kalau tak hadir satu paper (speaking test) je? atau kalau tak hadir satu test tu, terus automatik gagal MUET?

    BalasPadam
    Balasan
    1. shahz syahjihan30 Jun 2012 10:19 PG

      Dalam ujian MUET, calon diwajibkan menduduki keempat-empat komponen ujian MUET. Jika gagal menduduki salah satu komponen atau kertas, maka calon akan mendapat keputusan X untuk keseluruhan keputusan ujian MUET

      Padam
    2. oh terima kasih Shahz aku pun tak pasti mengenai perkara ini.. :)

      Padam
  28. salam

    tak gagal.. cuma markah speaking awak akan jadi o/45 laaa... banyak tu.. boleh effects... so better awak g jugak speaking tu.. penting tu..

    BalasPadam
  29. salam, just nak tanya saya duduk kat sabah and the problem is slip muet saya pon tak sampai ke rumah. i don't know whether pihak dorang yang tak hantar or my muet slip yang melayang entah kemana. .then we need salinan dy kan tok pursue degree nanti. so how eh? ad idea tak mcm mne nak dptkn slip tu? thx for ur concern :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. salam... masalah saudara/saudari sama macam keputusan ke2 muet saya iaitu slip tak sampai kat rumah.. walaupun boleh check online YES kita still nak kena ada slip as the prove... so saya telah g Majlis Peperiksaan Malaysia sendiri bayar RM30 untuk dptkan slip baru and directly dorg print baru and bagi kita.. but for your case sebab kat sabahkan.. so cbe try check url ni http://www.mpm.edu.my/web/guest/kehilangan-slip-keputusan-muet mungkin ada cara utk post kan baru or maybe ada cawangan MPM kat sabah... gud luck! :)

      Padam
  30. salam..nk tya.mcm awak kan ambik muet 3 kali.so klw nk isi form or nk apply keja nk gna result mna?

    BalasPadam
    Balasan
    1. guna result muet yg plg tinggilah :)

      Padam
    2. salam.. jikalau kita tidak amik salah satu ujian muet, secara automatik kita boleh keputusan x kan? adakah kita lulus dengan ujian muet tersebut?

      Padam
    3. terpulang kepada permarkahan.. part yg kita tertinggal tu jadi kosong la

      Padam
  31. salam... kalau kita tidak amik salah satu ketas muet secara automatik kita boleh keputusan x kan?? adakah kita lulus ujian muet tersebut?

    BalasPadam
  32. nak tanya... ap function muet tu sbnarnya ek?

    BalasPadam
  33. apa2 pun... gud job...
    doakan saya dapat band 3 and above...tq
    muet november 2013 nie...

    BalasPadam
  34. apa2 pun.. gud job.. n tq share the story,
    macam mana nak prepare untuk lestening test tu.. boleh bg tips x???
    tolong doakan saya dapat sekurang2nya band 3 jugak..
    ~~muet november 2013 nie~~

    BalasPadam
  35. salam. kalo amek kali kedua, dan kedua tu lagi rendah dari yang pertama, dia kira mcm mane?amek the best result or....?

    BalasPadam
  36. hehe congrats..aq dpt band 4 ..lg 5 marks naik band 5

    BalasPadam
  37. slm.. nk tnye...sya terlepas tarikh speaking ari2..sesi nov 13.. n test writing lg 2minggu..bole ke sya ambik test writing 2 n mcmne plk dgn test speaking? kena ambik lain or bli no pin baru??

    BalasPadam
  38. Dah 3 kali amek muet still got Band 3.. Huhu.. Alamat nye x bley konvo laa ak next year.. Advice bg sesape x lepas requirement amek laa awl2.. Sbb dh final yr busy x smpt nk prepare sgt.. Muet nov ni pun xsure laa cmne.. Hmm

    BalasPadam
  39. boleh x kongsikan tips untuk practise listening tu ?

    BalasPadam
  40. Nak tahu jika ulang peksa tu berapa yurannya... satu lagi semak semula bayar RM70 tu apakah dapat membantu...

    BalasPadam
  41. Salam, nak tanya sekiranya i ulang muet dan telah berjaya mendapat band 4 adakah i layak untuk ambil law?

    BalasPadam
  42. Salam, nak tanya sekiranya i ulang muet dan berjaya mendapat band 4 adakah saya layak untuk mengambil law?

    BalasPadam
  43. assalamualaikum , nak tanya kalau nak ambil muet lagi sekali maksudnya num pin dekat bsn tu kena beli lain lah ya ? ke kena pakai num pin yang sama . hehe terima kasih

    BalasPadam