INFO SIHAT: Tips Menjaga Buah Pinggang

5:35 PG 4 Comments

Minuman yang diambil hendaklah melebihi dua liter sehari terutama orang yang bekerja kuat serta berpeluh dan cuba elakkan dari memakan kacang tanah, kacang putih dan segala kacang bergaram ,buah-buahan jeruk kering seperti asam boi dan buah kana.

Memakan mi segera seperti mi maggi dan makanan rapu seperti twisties, chikadess, serta mi kuning dan roti canai memudahkan buah pinggang menyerang (Gantikan mi kuning dengan spageti dan roti canai dengan capati dan tosei)

Minuman seperti nescafe, air sunquick, oren squash dan segala minuman berperisa juga perlu dielakkan kerana kandungan utama minuman ini mempunyai bahan kimia pewarna dan perisa, meminum teh kedai juga wajar dielakkan kerana teh kedai adalah teh ‘recycle’ yang semata-mata dibuat dari bahan kimia pewarna dan perisa.

Pengambilan Coklat perlu dielakan dan meminimunkan pengambilan air milo dan gantikannya dengan horlick , dilarang sama sekali pengambilan minuman bergas kerana merosakkan buah pinggang.

Kurangkan pengambilan ayam daging kerana mengandungi beta agonist dan pelbagai hormon penggemuk. Ayam ini dibesarkan diladang selama 31 hari sahaja akibat diberikan ubat-ubatan.

Cuba gantikan dengan ayam kampung atau ayam dijual dipasar yang kulitnya berwarna kuning. Ayam ini tidak mengandungi ubat-ubatan terlarang.

Oleh: Harlina Binti Ahya Ulumuddin 

p/s: makanan2 yang dia larang tu pun memang tak elok untuk kesihatan.. jauh2kan laaa.....

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.

4 ulasan:

 1. susah boh nak tinggal...

  BalasPadam
 2. benda yg susah itu laa baik.. aku pon ssh nk tinggal.. huhu

  BalasPadam
 3. terjumpa info ni, juga pasal buah pinggang… sharing is caring :) - Kegagalan Fungsi Buah Pinggang

  BalasPadam
 4. terjumpa info ni, juga pasal buah pinggang… sharing is caring :) - Kegagalan Fungsi Buah Pinggang

  BalasPadam