AKU DITOLAK..!!!

6:42 PG 31 Comments

AAAAAAAAA....!!!


AAAAAAAAAAAAAAAAAA....!!!!


AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA..!!!


LANTAKLAH.. orang nak kata post aku kali ni over or melampau..!!(apa beza yer over dan melampau.. hehe)... tapi memang aku nak cerita sebuah kisah.. dimana.. aku DITOLAK...!!!!.....

 
bukan ditolak jatuh ke tangga atau lantai...  apatah lagi ditolak terlanggar dinding... mahupun ditolak terlanggar orang.. semuanya salah... kisah yer sungguh sedih.. tapi tak pe biarlah jadi pengalaman diri....

kalau ditolak assignment oleh lecture atau bos sebab salah buat kerja tak pe.. boleh bla lagi sebab memang salah kitakan.. tapi cerita aku kali ini lain sebab aku tak bersalah pun.... malahan aku buat benda yang baik dan betul kot... TAPI KENAPA AKU TETAP DITOLAK?????


ADAKAH INI TENTANG CINTA.....??????


kisah bermula apabila aku membaca laman web iLUVislam.com ... memang menarik laman web ni macam-macam maklumat tentang agama yang menyedarkan aku baca.....

maka aku mula berminat untuk menyumbangkan karya dalam laman web ni.. apa salah yer kan sebab aku  pun teringin juga nak berdakwah dalam laman web ni... dalam masa yang sama laman web ini  ada menyediakan ruang kepada sesiapa yang berminat nak hantar karya mereka.....hehe.. so janganlah lepaskan peluang..!!!

JADI AKU PUN MULALAH BERKARYA DAN INILAH PUISI AKU....

TUNJUKKAN AKU JALAN...
FARIZ  | Puisi

BERIKANLAH AKU SATU JALAN,
UNTUK AKU LALUI DALAM HIDUP,
PELBAGAI CARA TELAH KU CUBA,
TAPI AKU SENDIRI YANG MUSNAH.

OH, AKU TELAH SEDAR,
KESILAPAN DIRI KU,
DARI PANCAROBA YANG DIBERI,
AKU PUN TELAH SEDAR,
DARIPADA TOHMAHAN MANUSIAWI.

TAPI,
JALAN AKU TIDAK ADA,
APA YANG PERLU AKU LAKUKAN,
KU CUBA UNTUK TIDAK BUAT LAGI,
TAPI MASIH TERJADI,
UNTUK BERKALI-KALI.

JADI APA YANG PERLU KU LAKUKAN,
JALAN INI BUKAN MUDAH,
TELAH KU CUBA PELBAGAI CARA,
TAPI TETAP MUSNAH JUA.

MUNGKIN AKU TIDAK ADA CARA LAGI,
MUNGKIN AKU AKAN TERUS BEGINI,
OH TUHAN KU,
BERIKAN AKU JALAN,
SUPAYA DAPAT KU MELALUI,
KEPAYAHAN HATI INI.

DAN JAUHILAH AKU DARIPADA
MELAKUKAN KESALAHAN INI SEMULA
JADIKANLAH AKU,
HAMBA MU YANG MULIA...

TUNJUKKAN AKU JALAN...

macam tulah bunyi puisi aku..... maka selang beberapa minit yang lepas aku mendapat email balas daripada pihak iLUVislam.com yang menyatakan...............



AAAAA...!!! APALAH AGAK YER SYARAT-SYARATNYA SEHINGGA AKU DITOLAK..????

JADI...???? APA KAITAN KISAH INI DENGAN CINTA...????

JAWAPANNYA IALAH...... TIADA KAITAN.... hehee... jangan marah....!!!

SEBENARNYA PUISI AKU MENGISAHKAN DOA SEORANG INSAN YANG CUBA UNTUK INSAF DARIPADA MELAKUKAN SESUATU DOSA..(dosa tu general.. pandai2 lah kita fikir) NAMUN DIA SERING SAHAJA MELAKUKAN DOSA ITU BERKALI-KALI WALAUPUN DIA SEDAR BENDA YANG DIA LAKUKAN ITU DOSA... MAKA DIA BERDOA KEPADA ALLAH TAALA AGAR DITEMUKAN JALAN UNTUK BERUBAH.. hehe...

best tak?? kalau tak best komen jer aku tak kisah.. aku terima sebagai nasihat membina... ok minta maaf semua sebab membazirkan masa anda.. hehe....

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.

31 ulasan:

  1. lepas ni nak try hantar karya ker BERITA HARIAN plak.. hehee...

    BalasPadam
  2. die ajga standard la tu..
    tak pe2,keep on trying fariz.
    :)

    BalasPadam
  3. ok.... hehe.. aku pon buat ske2 jer...

    BalasPadam
  4. ok pe puisi kau tu..
    haha!
    xpe, cube lagi weh!

    BalasPadam
  5. hehheehe..
    sabar yer..
    Nak berjaya tu bukan senang..
    ada halangannyer..
    t bler kta dh berjaya, kita akan kenang balik segala kegagalan kita tu sbg betapa manisnya ia...
    :)

    BalasPadam
  6. ehehe..xpe2, len kali cube lagi,
    smgt dah ade..teruskan..

    ~_^

    BalasPadam
  7. ala fariz.... ko sbar ea????? dorg xterima puisi ko xpe..... aku terime...... kihkihkih.....

    BalasPadam
  8. af3b: ko kutuk aku ker?? hehe.. tak pe nnt aku cbe lagi..

    BalasPadam
  9. terima kasih cikgu fikri... kata2 yg sangat membina...!!! i will never give up..!! hehe...

    BalasPadam
  10. emieysandra: mmg semangat giler... hehe.. ok nnt kita cuba lagi..

    BalasPadam
  11. nor muslima: OH... terima kasih byk2 kerana terima puisi aku yg merapu ini.. hehhe...

    BalasPadam
  12. hanim: best ker?? hehe.. terima kasih sgt2.. nnt kita hantar lagi buat yg gempak punya.. hehe..

    BalasPadam
  13. sebab kau yg hantar kot depa tolak? cuba kalau aku hantar balik puisi tu, mesti dorg terima. aku kan muka suci. HAHA

    BalasPadam
  14. motif?? aku hantar via email kot... asal plak based on muka... whatever..!!! hehe...

    BalasPadam
  15. Assalamualaikum..
    jika aku jatuh cinta padamu
    bukan kerana kerana kesempurnaan fizikalmu.
    tapi kerana kesederhanaan rohanimu..
    bukan pada ketampanan wajahmu
    tapi pada hatimu yang kaya dengan kemaafan.

    jika aku jatuh cinta padamu
    bukan kerana setiap renungan mata mu padaku
    tapi matamu yang sentiasa menjaga pandangan,
    bukan kerana kemanisan kata2 cinta mu padaku
    tapi kerana penjelasanmu tentang masalah solat ku
    setiap persoalan solat ku ajukan pada mu
    kau jawab dengan tenang

    jika aku jatuh cinta pada mu
    bukan kerana aku suka pada kata2 manis mu...
    tapi kata-kata semangat dan nasihatmu padaku....

    jika aku jatuh cinta padamu
    tidakku harap balasan cinta dari mu
    tidak perlu kau tahu sebab aku jatuh cinta padamu

    jika ada cinta dihatimu untuk ku
    ingin katakan bahawa biarlah cinta itu mekar
    selepas aku sah menjadi isterimu

    jika aku jatuh cinta padamu
    aku sedia menjadi anak kepada kedua ibu bapamu,
    adik kepada kakak dan abangmu
    kakak kepada adik-adikmu

    jika aku jatuh cinta pada mu
    aku sudi jadi sahabatmu
    kawan diwaktu senang dan susahmu
    aku sedia menjadi kekasihmu
    aku sudi jadi isterimu
    aku sedia menjadi ibu kepada anak-anakmu


    jika aku jatuh cinta padamu
    biarlah cinta ini hanya untuk mu
    namun aku berharap kaulah yang akan menjadi suami ku
    yang sentiasa membimbingku ke jalan syurga ilahi
    amin ya robbil alamin

    (Ini puisi saya).... hahaha.. time mood jiwang... bile bce blik malu pun ade.....

    BalasPadam
  16. wah nur sakura berbakat sungguh.. hehe.. menusuk khalbu betul sajak ko.. wahahah.. mmg jiwang..

    BalasPadam
  17. heheh... nnti lau singgah bk blog try label puisi... kt situ ade bebrpa puisi saya bt.. hahah.. mood jiwang time2 tu.. hhahah

    BalasPadam
  18. hehe... spe laa gerangan jejaka di hati tu kan.. hehee.. dah baca sikit2.. kelakar gak pasal driver teksi tu.. hehehe

    BalasPadam
  19. org pernah wujud dalam hati selama saya jejak universiti nie.. tp mungkin jodoh x berpihak pada saya... hahaha.. tu lah pkcik teksi tu mulut die leh thn.. hhahhaha..

    BalasPadam
  20. oh.. kisah cinta lama laa ni..?? hehe.. skrg mcm mana?? mse belajar universiti ker??

    BalasPadam
  21. skrg??? huhhu.. enth lah... dah 1thn xbhbg dgn die.... a'a still bljr kt UM.. university of money... heheheh... U yg byk mkn duit...

    BalasPadam
  22. asal aku plak byk mkn duit..?? hehee... mak cik i lecture english kat sne.. ehehe.. nama dia siti rohana.. kalau kenal laa... kesian.. kenapa tak bahagia ni...??

    BalasPadam
  23. hahaha... mne ade org ckp kamu mkn duit... heheh... :) mk kamu lect fak bhsa ke??? hahah... DR ke??? lau fak bhsa byk lect yg ade prof n dr.... huhu... sy xsure lh.. tp kwn knal kot.. die fak bhsa.. if mak kamu fak bhsa... heheh... btul byk duit kuar kt um nie... bygkan lau kwn2 yg dpt JPA u lain byk je baki... sy plk sgt2 lah ckit.. huhu

    BalasPadam
  24. mak apa plak ni... MAK CIK laaa.... hehehe... dia dah nak abis phd laa.. so mne ada prof dan dr lagi... dia lecture english... tak banyak laa.. uitm mmg laa bayar murah, tapi tetap ssh gak.. setiap org ujian yer berbeza-beza.. sye tak dpt jpa pon.. gagal.. sedih gak... harap ptptn jer laa...

    BalasPadam
  25. hihihi... sori.. slh bce... yeke... uitm best kn... lau trkh ryuan blm ttp bt ryuan.. msti dpt... :)... insyaALLAH

    BalasPadam
  26. sebab ni universiti kebajikan.. so tak leh laa nak strict sgt... aku bangga jadi mahasiswa uitm.. demi bangsa dan negara serta tidak dilupakan agama yang tercinta...

    BalasPadam
  27. hahaha... nie bt org UM jeles....

    BalasPadam
  28. nak jelez apa yer?? setiap universiti ada kabaikan masing2 laa.... um lagi better lebih kompetetif berbanding kami.. malah kami punya universiti tak layak pon nak msk ranking dunia.. sedangakn korg dah naik ranking.. heheh

    BalasPadam
  29. heheh... yeke.. lau x slp um jth lg... tp bg aku uitm bgus sbb tlong bumiputera lg2 org melayu...
    :)

    BalasPadam
  30. entah.. tapi aritu mcm sgr berita meningkat.. apa2 laa janji UM universiti malaysia yg hebat.. Uitm mmg bagus nak bantu melayu.. malangnya ada juga melayu yang nk jatuhkan melayu dengan menghina uitm.. sedih bila mengenangkannya.. sme mcm cite ketam melayu dan ketam cina.. huhu

    BalasPadam