JALAN KU....

10:09 PG 11 Comments

Dalam hidup ini kita sentiasa diberi pilihan... hidup penuh dengan onak dan duri hanya kesabaran sahaja yang menjadi penguat jiwa untuk terus melangkah menuju ke jalan yang ditetapkan oleh Ilahi...

sudah puas aku menangis... saban hari aku meniti penantian... menunggu jawapan yang ditentukan oleh Allah Taala... siapa dapat meneka masa depan.??... hanya DIA sahaja yang tahu... kita..?? terus tertanya-tanya...

semua ini kerana MUET.... hidup ku terpaksa menempuhi sebuah lagi ujian untuk memilih dua jalan.....

hanya tuhan sahaja yang tahu betapa hati ku pasrah, kecewa, gementar, sedih dan pelbagai perasaan bercambur aduk.... oleh kerana aku tidak mahu kecewa dengan keputusan MUET yang mungkin tidak memihak kepada aku untuk mengambil LAW, maka aku telah memilih jalan MESCOM untuk permulaan...

tidak ku sangka fakulti MESCOM sangat menarik dan sangat sesuai dengan jiwa raga ku... rakan-rakan, pensyarah, mata pelajaran serta segalanya seakan-akan sesuai dengan gaya hidup ku... dan semangat aku untuk menjadi salah satu graduan MESCOM UiTM sangat berkobar-kobar.......

NAMUN..!!!

Dalam masa yang sama aku menanti keputusan MUET untuk merayu agar cita-cita pertama ku menjadi seorang peguam tercapai... sungguh tidak ku sangka penantian itu memedihkan..!!!

tiba-tiba, setelah habis kelas aku mendapat panggilan telefon daripada kawan... dia bertanyakan keputusan MUET ku berapa... dengan terkejut aku berkata yang aku tak mengetahuinya lagi kerana aku baru tahu yang keputusan MUET dah keluar... selepas itu dia memberi tahu ku yang dia berjaya.. kemudian dia terus meletak telefon dan berakhirlah perbualan kami setakat itu...(aku sedikit kecewa dengan cara kawanku itu kerana seakan-akan tidak memahami perasaan ku yang sedang bersedih dan dia menelifon aku hanya semata-mata  ingin mengetahui keputusan ku.. biasalah itulah realiti kehidupan dunia...)

SELEPAS ITU, aku mendapat banyak sms dan juga panggilan kawan-kawan yang lain.. yang juga ingin mengetahui keputusan ku.. tapi aku tidak tahu??? salah seorang kawan ku mengajar aku cara untuk melihat keputusan MUET melalui telefon... HANYA TUHAN SAHAJA YANG TAHU BETAPA GEMENTARNYA AKU SAAT ITU...!!!!!

selepas aku berdoa dan bersedia maka aku pun menaip message.....

air mata aku sudah mula mengalir, bila aku medapat sms balas... dengan hati yang penuh gementar..!!! aku membuka........

"SORRY ENCODE... SERVER JEM..."

TERKESIMA AKU SEKETIKA.... rupa tak boleh check sebab server jem... berkali-kali aku hanta sms sampai  5 kali .... namun tetap gagal..... aku mula hampa.. kerana penantian aku masih belum berakhir dan kini.. keputusannya masih belum pasti.....

AAAAAA... Ya Allah beratnya ujian mu... disepanjang perjalanan aku pulang ke kolej aku tertanya-tanya...

"PERLUKAH AKU TUKAR COURSE LAW KALAU AKU DAPAT BAND 4???"

"PERLUKAH AKU STAY SAHAJA MESCOM WALAUPUN AKU DAPAT BAND 4"

"SEDIHNYA KALAU AKU DAPAT BAND 3..!!"

"AKU NAK JADI LAWYER KE PR???"


Fikiran ku bercelaru... tak tahu apa akan jadi dengan masa depan ku... sampai sahaja di kolej aku terus berlari menuju ke bilik kawan ku kerana mengetahui yang dia memiliki broadband jadi boleh check keputusan... 

sedang aku menanti untuk check di biliknya.. tiba-tiba tak boleh buka juga kerana jem...!!! 

AAAA!! 
APAKAH KEPUTUSAN KU..!!!!!

dalam masa yang sama... banyak berita yang menyinggah telinga ku berkatakan yang ramai rakan-rakan Pre-Law aku yang lain berjaya mendapat BAND 4...!!! mereka sudah mula bersorak kegembiraan kerana berjaya menyambung degree undang-undang... namun ada juga segelintir mereka yang kesedihan kerana gagal....

TAPI...
AT LEAST MEREKA TAHU KEPUTUSAN MEREKA....
AKU..???
TERUS MENJADI TANDA TANYA...!!!!!
RAMAI YANG BERTANYA.......
AKU SEMAKIN SENGSARA........!!!!!!
AAAAA..!!!!!

YA ALLAH BERIKANLAH KU KEKUATAN....!!
(aku tak menangis ketika itu.. tapi bila ku kenang kembali memang sedih sangat...)

TAK PE... aku yakin yang aku dah berusaha sungguh-sungguh... INSYAALLAH LEPAS... namun terdetik hati ini kata.. yang baik aku tak lepas kerana... AKU MULA MENCINTAI MESCOM..!!!....

aku sendiri keliru dengan hala tuju hidup ku.. apa yang aku nak jadi ni..???? seakan-akan kita sudah mencintai seseorang tapi ex-girlfriend kita nak kan kita kembali.. dan kini kita keliru nak pilih mana satu kerana dua-duanya kita minat... KENAPA AKU DI UJI BEGINI?????

MUNGKIN ALLAH ADA JAWAPANNYA...

selepas keluar bersama rakan-rakan untuk mendapat ketenangan... aku berbual meminta pandangan mereka mengenai jalan hidupku... seperti biasa tiada siapa yang dapat memberikan keputusan kerana ini ialah soal hidup ku jadi akulah yang tahu keputusannya....

TAPI AKU TAK TAHU... maka kawan aku berkata..

"DAHLAH FARIZ.. SEKARANG NI KITA TUNGGU SAHAJA KEPUTUSAN MUET.. KALAU KAU DAPAT BAND 4 KAU AMBILLAH LAW KALAU TAK.. KAU TERUSKAN MESCOM.. SENANG.."

memang senang untuk menunggu jawapan tapi bukan senang untuk terimanya.... aku tak tahu nak kata apa-apa.. seakan-akan aku meletakkan nyawa hidupku ke tangan orang lain.. biarkan ia menentukan sama ada aku akan terus hidup atau mati...
maka dengan perasaan gelisah.. aku suruh kawan aku meminta bantuan kawan aku yang duduk di MELAKA untuk menyemakkan keputusan MUET ku kerana kata dia internet di melaka laju....

sebaik sahaja aku masuk ke bilik kawan aku setelah keluar sebentar.. dia terus menutup mulut.. maka aku terus dapat hidu sesuatu.....

"KAU DAH TAHU KEPUTUSAN KE????" 

MAKA aku dengan pantas terus menarik laptop dan baca keputusan yang diberi... air mata ku tidak dapat lagi ditahan... dan aku terus menangis sepuas-puasnya..!!!!!!!!

HANYA TUHAN SAHAJA YANG TAHU BETAPA PERASAAN AKU BERKECAMUK... ANTARA GEMBIRA ATAU SEDIH... KECEWA ATAU SUKA... DERITA ATAU BAHAGIA...... tapi aku tetap menangis kerana tak menyangka... begini jalan yang diberi olehnya.....

MAKA DENGAN SEMANGAT YANG BARU AKAN AKU TERUSKAN KEHIDUPAN INI MEMBUKTIKAN KEPADA DUNIA BAHAWA TAK KIRA DIMANA SAHAJA BIDANG AKU BERADA AKU AKAN TETAP MAMPU MENJADI YANG TERBAIK....!!!

HIDUP INI IALAH SEBUAH TANGGA DIMANA KITA MENDAKI UNTUK MEMBUKA PINTU DI AKHIRAT.. SAMA ADA SYURGA ATAU NERAKA KITA YANG AKAN TENTUKAN.. YANG PENTING KITA DI DUNIA TETAP BERUSAHA UNTUK MENJADI HAMBANYA YANG BERIMAN... AMIN......

TERUSKAN HIDUP 
FARIZ RAZALI
UNTUK MENJADI 
PR
YANG TERBAIK...

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.

11 ulasan:

  1. menulis entri ni sambil menangis... sedih sangat..!!

    BalasPadam
  2. ingat cerita yg aku penah crita ko....

    BalasPadam
  3. sbar fariz.setiap perkara ada hikmahnya

    BalasPadam
  4. sabar la... mgkin ade hikmahnyer kan... -syamil-

    BalasPadam
  5. zainal: akan aku sentiasa ingat.. cerita yg amat menarik dan berguna...

    BalasPadam
  6. elen jangan risau.. i'll do the best!!!

    BalasPadam
  7. memang setiap perkara ada hikmahnya syamil... go go go!!

    BalasPadam
  8. fariz, cuma tu satu je yg kau tak dpt, but u got the confident, charisma, style and talent. so, apape kos pun ko boleh survive. bukan setakat survive, tp top! insyaAllah.

    BalasPadam
  9. OH MY GOD... akim nak nangis aku dgr kata2 ko.. insyaAllah aku akan buat yg terbaik.. kau pon sama yek.. biar kita sama2 berjaya.. amin!!!!

    BalasPadam
  10. jangan bersedih sangat beb
    terima dengan hati yang terbuka
    maybe masscom ni lebih suit dengan kau pares

    BalasPadam
  11. yee haziq... perkara begini buatkan aku lebih matang.. walaupun masih mengedik... hehehe... ko asal tak nak amik mescom.. mengada.. hehehe

    BalasPadam