AKU TERLEWAT..!!!

12:05 PTG 1 Comments

Ok sekarang aku baru ada mood nak updated blog yelah semenjak dua menjak ni busy nak uruskan adik aku yang tiba2 dapat masuk Matrikulasi last minit... tahu pagi Jumaat tu dan-dan hari Jumaat tu jugak daftar.. kalau tak daftar hari tu maka tak kan dpt masuk matrik... jadi kami pun kelam-kabut laaa daftar sebab tarikh daftar pon dah terlewat... huhuhuh.. Alhamdullilah dapat juga dia masuk matrik.. bukan senang.. hehehe....

TAPI SEKARANG BUKAN NAK CERITA PASAL DIA LEWAT...
TAPI
NAK CERITA PASAL AKU YANG LEWAT...!!!!

LEWAT APA????? tunggu......!!!!!! sebelum tu macam biasa aku nak mengarut sikit yang hari ni semua orang dok menatap result.. tapi aku plak... Alhamdullilah... bersyukur dapat ok.. tapi aku tak kisah sangat sebab prinsip aku telah bertukar yang result bukan penentuan di masa depan tetapi kepuasan hati dalam kehidupan itu lebih utama.. yang penting sentiasa MENGINGATINYA YANG SATU..(ALLAH TAALA) nombor bukan mengukur kehidupan tetapi bagaimana kita bawa kehidupan itu lebih utama.. jadi aku takkan biar nombor bawa haluan kehidupan aku.. hehehe... (kan kehidupan ini penuh dengan nombor seperti keputusan peperiksaan, duit dan etc etc)

Baik dah selesai mari  kita menghayati kisah ini... hehehe...(mesti korang bengang kan tengok aku merapu dan merapan)....

NI LAA muka aku yang letest... panjang lorr rambut.. dah sampai ke mata..!!

Sebenarnya aku nak kongsi cerita semasa aku belajar degree... banyak yang terjadi tapi tak ada masa nak updated kat blog.. biasalah orang busy.. hehehe(perasan) ok... macam ni... masa awal SEMESTER.. memang aku heaven giler coz aku asyik dapat group yang last2 jer yang nak kena present chapter subjek kat dalam kelas... hingga tibalah satu hari dimana.. aku and the geng kena....!!!!



Pada permulaannya.. pada minggu sebelumnya itu aku amat busy sebab sibuk buat preparation untuk presenting....



Baru jer dapat email sijil, wakil UiTM lagi..... tapi tak leh lah post kat sini.. nnt korg curi plak sijil ANTARABANGSA ni.. hehehe... untuk pengetahuan korang juga hujung minggu itu juga aku pergi USM untuk present pasal POLISI PERKAUMAN kat sana... jadi sebaik sahaja aku balik ke Uitm pada hari ahadnya.. terus minggu depannya aku kena PRESENT untuk kelas plak... aku panggil minggu tu sebagai...

PRESENTING's WEEK..!!! 

KENAPA???? sebab hari ISNIN tak der apa2... ok laaa.. Alhamdulillah... esoknya hari SELASA aku kena present dua subjek (means 2 kelas yang betul-betul selepas kelas lagi satu) yang setiap satunya aku kena PRESENT SATU CHAPTER.. tak menangis... sebab chapternya mmg panjang.. and tambahan lagi aku baru nak mula baca hari AHAD TU(sebab baru sahaja penat2 balik daripada CONFERENCE...) esoknya pula hari hari RABU pula ada satu ASSIGNMENT yang perlu di present... fuhhhh.... memang nak naik giler...

MALANGNYA.... sedang sedap aku membaca chapter untuk di present pada hari selasa, pada awal pagi hari ISNIN semasa kelas PHOTO COMMUNICATION (baru nak mula baca sebab of course laa semalam baru balik dari penang mestilah aku terus membuta menghilangkan segala penat).... TIBA-TIBA kawan aku tegur...

"FARIZ GROUP KAU AKAN PRESENT TITAS KAN PETANG INI....!!!"  

OMA= OH MY ALLAH

Kelas dah laa abis pukul 12.. dan kelas Titas bermula pada pukul 4... yang giler yer.. aku ada TEST yang aku tunggakkan pada pukul 3 (tiba2 wujud test..hehe)... aku plan nak baca test before aku mulakan test tu.. walaupun aku dah baca masa before pergi conference tapi biasa laaa.. last revision.. MALANG yeerr.. aku terpaksa lupakan last revision tu.. and balik2 jer terus kelam-kabut pergi bilik study siapakan presentation TITAS...(LUNCH...lupakan jelah.. coz aku terus puasa makan hari tu.. adush!!!).. membebel-bebel aku marah geng aku kenapa tak bagi tahu ada presentation TITAS hari isnin.. dia boleh kata.. "AKU PUN  TAK TAHU.." 

TATTTT..!!! kalau aku tak tahu standard laaa sebab aku tak datang kelas coz  g conference seminggu.. yang kau plak datang kelas tapi tak tahu...tatttt!!!!! malas nak marah-marah... so kami buat sama-sama selama dua jam.. terus siap... hehehe...!!! (buat apa yang termampu jer.. yang penting copy and paste dari internet.. jgn bagi tahu ustazah.. hehehe)

KEMUDIAN lagi sejam tu terus naik bus g bilik lecture sebab nak amik test.... masa sejam dalam bus pon aku gunakan untuk last revision.. tuhan jer yang tahu macam mana aku fokus... hehehe (perjalanan dari kolej aku nak pergi fakulti sebenarnya tak sampai pun 15 minit.. tapi nak tunggu bas bergerak dah dekat 30 minit.. choi punya bus..!!) Alhamdulliah.. aku berjaya menjawab test dengan jayanya....

YANG BENGANGNYA.... tiba-tiba bila kelas TITAS projector rosak.. so selama sejam laaa tunggu technician tu baiki.. jadi terus kelas sejam jer.... maka satu group jer yang sempat present and guess what..!! 


PENAT jooorrrr  kelam-kabut.. so lepas habis kelas TITAS baru laa aku mula balik baca dua chapter yang nak kena present keesokkan harinya... oh Ya Allah sempat ker... dengan sepenuh keringat yang ada.. akhirnya aku berjaya juga laaa habiskan dalam pukul 10.00 malam tu.. nasib baik semua geng presentation aku untuk keesokkan harinya ialah lelaki.. so malam tu juga kami berkumpul di bilik study untuk siapkan dua slide yang memang panjang menjela....

NASIB BAIK satu subjek tu kawan aku dah siapkan separuh.. so senang laa sikit.. dan diringkaskan cerita kami pun berjaya siapkan dua-dua slide dengan jayanya dalam pukul 3.30pagi... kawan aku sampai dan merah biji mata.. tapi nak buat macam mana.. dah LAST MINUTE..!!! hehee(aku tak pe.. sbb mmg dah biasa.. hehe)

SEBAIK SAHAJA BALIK KE BILIK MAKA AKU PUN TERUS MEMBUTA... GOOORR(berdengkur sebab penat nak mampos seharian buat keje)...

BANGUN2 JER TIDO... 



AKU PUN TENGOK JAM DENGAN MAMAI...

"ALAH BARU PUKUL 9.30.. HARI INI KAN HARI RABU JADI KELAS MULA PUKUL 10.30"

tiba2 bila aku fikir balik... BETUL KER HARI INI HARI RABU.... 


HARI INI HARI SELASA LA BONGEK..!!! KELAS AKU MULA PUKUL 8.30 PAGI.. DAN DAH LAAA AKU KENA PRESENT UNTUK KELAS PAGI TU...!!!!! 

BILA AKU BUKAK HANDPHONE.. DAH BERPULUH-PULUH MISSED CALL MASUK.. AND KAWAN AKU ANTAR SMS...

WAAAA..!!! (memang dah nak menangis) AKU TERUS CAPAI BAJU APA YANG TERMAMPU.. GOSOK GIGI.. BASUH MUKA .. CAPAI BEG.. PAKAI KASUT.. TERUS LARI KELUAR BILIK.. dalam masa yang sama aku pegang MP3 aku di tangan sedang kelam kabut nak turun tangga sambil membetulkan kasut SEKALI...!!!

MP3 AKU JATUH...!!!  
FUUU... 
(dari tingkat empat hingga tingkat satu siap langgar tepi2 tangga lagi)

WAAAA..!! sekali lagi aku menjerit dan dah nak menangis.. hayooo... maka tanpa melihat MP3 aku terus ambil letak dalam poket and sambung berlari... sampai kat tepi jalan.. sebaik sahaja aku nak melintas... SEKALI...

bus meluru jer jalan... WAAAAA..!!!

tanpa berfikir panjang aku pun terus pergi ke tempat teksi untuk naik teksi sebab aku tahu kalau aku tunggu bus memang sejam lagi laa aku sampai fakulti... aku terus panggil pak cik teksi kata nak masuk UiTM sekali dia kata.. "KALAU MASUK DALAM RM 5 TAW DIK," can u imaging kalau aku naik bus RM1 jer.. ni naik teksi 5 kali ganda.. yahooo... tapi tak per laaa... kalau pak cik tu charge aku RM50 pun masa tu aku sanggup.. sebab dah terdesak ni.....

SAMPAI SAHAJA DI FAKULTI AKU TERUS BERLARI SELAJU YANG BOLEH.. memang semua orang yang disekeliling dok padang aku laaa.. coz memang kelam-kabut giler.. sampai jer kat pintu kelas aku terus rempuh dan semua orang dalam kelas terkejut...!!!

DENGAN KEADAAN COMPANG-CAMPING DAN TERMENGAH-MENGAH AKU PUN TENGOK YANG KAWAN2 AKU DAH PRESENT SEPARUH.. DENGAN MUKA SEPOSEN AKU MINTA MAAF KAT LECTURE.....


nasib baik...madame tak kisah... dia suruh aku pergi tandas basuh muka dulu.. and bila patah balik.. geng aku dah present separuh.. jadi yang lagi separuh tu aku sambung.. nasib baik aku dapat present dengan baik.. huhuhu.....

SELEPAS KELAS.. baru aku perasan yang MP3 AKU DAH ROSAK.. SKRIN PECAH TERUS.. huhuh...(sampai sekarang rosak... sedih aku tak dapat dengar lagu,. huuhh) 

MAKA AFTER LUNCH KAMI PUN MASUK KELAS SETERUSNYA.. YANG AKU AND THE GENG AKAN PRESENT LAGI... kali ni memang aku dah bersedia giler... siap semangat ni.. masuk kelas awal2.. dan dah siap BUKA SLIDE KAT PROJECTOR... heehehe..(tak nak lambat lagi..)

SEKALI AKU DAPAT SMS DARIPADA LECTURE....!!!



WAH... meeting kat FINAS tuuu.... hehehe.. sekali aku terfikir... 

"KALAU KELAS CANCELLED MAKSUD YER....."


MAKA AKU PUN BALIK LAAA KE KOLEJ DALAM KEADAAN HAMPA... DAH DUA PRESENTATION DI ANJAKKAN KE MINGGU DEPAN.. NASIB BAIK BESOKNYA ADA PRESENTATION.. IF NOT.. MMG AKU MEROYAN... apa2 pun ada hikmahnya juga kelas cancelled coz aku terus balik membongkang tidooorrr... hehee...

NASIHAT KEPADA RAKAN-RAKAN... LAIN KALI KALAU NAK AMIK TURN PRESENTATION JANGAN LETAK SEMUA SUBJEK LAST2 MACAM AKU... PANDAI2 LAA ARRANGE BAGI TAK SERENTAK SEMINGGU MACAM AKU..hehe.. YANG PENTING.. JANGAN BUAT LAST MINUTE...!!! hehehee.. memang nak pengsan....!!!

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.

1 ulasan: