LAWAK JUMAAT..

8:04 PTG 6 Comments

sebelum korang nak GELAK... baik aku gelak dulu....

WAAHAHAHAHAHAHAHAHA...!!!


MACAM BIASA... sebelum aku meneruskan cerita yang bagi aku lawak tapi bagi kalian tak tahu laa.. hehe.. aku rasa macam janggal sikit nak tulis blog ni.. sebab sekarang ni semua features blog dah bertukar.. bagi aku cantik laa gak.. cer tengok..!! hehe...


entah kalian boleh tengok ke tidak coz kecik sgt... hehe.. pandai2 laa... hehe.. so agak janggal laa nak menaip.. tapi aku lagi suka laa features baru ni.. baru COOL.. hehe.. 

OK LAAA .. kita sambung kisah tentang LAWAK JUMAAT ni ok... baik macam ni.. kisah yer semalam dalam tengah malam aku and seorang rakan aku (dirahsiakan namanya) baru balik ke bilik di kolej perindu.. kalau korang tanya aku, apa aku buat di uitm.. jawapannya.. nak tunggu KONSERT SITI... hehee.. yang akan berlangsung esok... OHHH TAK SABAKKKK..!!! 


NI TIKET2 YER... KALAU TAK CAYEE.... hehee...


asal macam banyak sangat ni..??? hehee.. yelah.. DAH AKU PELAJAR MASSCOMM so kawan2 aku yang lain2 course ni mempergunakan akulah untuk pergi belikan tiket ni... so terpaksa laa aku beli tiket and pegangkan untuk dorang.. nasib baik FREE SEAT.. boleh laa kami masuk ramai2 and duduk sama2.. hehehe...

OK BACK TO THE STORY..!!! hayooo.... kemudian kawan aku ni bercerita kepada aku yang dia akan menghadiri satu INTERVIEW SCHOLARSHIP BURSA SAHAM.. waaahhhh!! hebat.. so sebab tak puas hati aku pun tanya kat dia... "MACAM MANA KAU DAPAT TAWARAN BIASISWA NI??"

maka dia pun cerita laa yang dia tengok kat laman web yang berikut......

jadi malam itu jugak laaa.. aku mencari scholarship mana yang available untuk aku... JPA belum bukak lagi.. katanya ditangguhkan.. and guess what...????

PERTAMANYA... BANYAK GILER SCHOLARSHIP YANG TARIKHNYA DAH TUTUP...!!!!!

KEDUANYA... BANYAK GILER TAJAAN BIASISWA YANG MELATOPPP... TAK ADA TAWARKAN COURSE AKU..!! WAAA...!!(kejam.. diskriminasi..!! ingin masscomm course yang terok sgt ker..!!)


tiba-tiba adalah tawaran yang ok.. dia tak state kan course apa.. kiranya course aku layak laa iaitu biasiswa HSBC...ni link dia...        

deadline dia 8 haribln persamaan hari KHAMIS(aku tengok kat laptop aku) mmg tak laa kan... maka aku bincang laa dengan kawan aku.. dia kata "NOTHING IS IMPOSSIBLE...buat jer seharian.. mesti boleh".. aku pun balas laa.."gok laa ko.. cer tengok aku tarikh kat laptop aku ni.. mana sempat nak buat kalau seharian.. nak dapat cop mak ayah lagi, pengesahan itu, pengesahan ini then nak bagi kat office dia.. plus KL sekarang ni tengah road block sana sini.. so memang tak der rezeki laa namanya..." jadi aku pun redha jer laaa... 

borak punya borak akhirnya kami tidur pun lambat... and keesokan harinya bangun pukul 12.00 tengahhari... pagi tu kawan aku membebel-bebel.. dia kata kenapa aku tak ingatkan dia nak solat ISYAK dan kenapa aku tak bangun SUBUH... aku balas balik.. "AKU PLAK SALAH..!! tattttt".....

MAKA, dengan penuh keinsafan aku dan kawan aku ni pun pergilah surau perindu.. masa tu dah puku l .20 jadi memang satu minit jer lagi nak masuk WAKTU ZOHOR.. then jam pun mula melaungkan azan.. kawan aku suruh aku azan kat surau tu..(yelah katakan dah insaf..hehe) then bila aku dah nak prepared azan tiba-tiba terdengar azan daripada MASJID UITM yang berdekatan.. jadi aku pun membatalkan jelah niat aku nak azan.. kemudian selesai jer habis azan kawan aku pun ambillah mikrofon dan qamat...

Dalam masa yang sama terdapat beberapa orang staff wanita dibelakang.. aku pun jadi imam.. dan kami pun solat zohor dengan penuh khusyuk sekali.. selesai solat zohor kami pun buat laa qada subuh dan isyak semalam.. hehe.. memang insaf betul ni... hehehe... then bila kami keluar daripada surau tu menuju ke FAKULTI UNDANG-UNDANG.......

TIBA-TIBA...!!
Hanyalah iklan sahaja(tak ada kaitan pon)... hehe...

Aku dan kawan2 aku ternampak banyak kereta berpusu-pusu menuju ke masjid dan kedengaran orang sudah habis membaca khutbah.. kawan aku mula dah gelabah cari handphone nak tengok tarikh manakala aku blur jer... (sebab aku ingat biasalah masjid mesti ada program apa2 tu yang ramai org dan dorang buat ceramah dulu sebelum solat zohor.) SEKALI KAWAN AKU JERIT..!!!!

WEI KO GILER...!!!
HARI NI HARI JUMAAT LAAA
SOLAT JUMAAT..!!!

Maka kami pun berlari terkedek-kedek menuju ke masjid dan solat jumaat nasib baik sempat masbuk.. kalau tak.. hayoooo...!!!!

KISAH DISEBALIK KEJADIAN....

1) MASA KAWAN AKU TANYA BIASISWA HSBC TU TARIKH LAST YER BILA.. AKU TENGOK JAM DI LAPTOP DAH PUKUL 1.30 MALAM DAN 7 HARIBULAN(tapi aku rasa macam belum masuk esok harinya lagi).. AKU TERUS BUAT KONKLUSI.. "BESOKLAH 8 HARIBULAN.. HARI NI DAH MASUK HARI KHAMIS DAH.. LAA BARU KHAMIS AKU INGIN BESOK DAH JUMAAT LAMBAT BETUL MASA BERLALU,"... MAKA SEBAB ITULAH KAMI INGAT ESOKNYA HARI KHAMIS...(rupanya jam laptop aku salah.. dia letak 1.30pm persamaan 7 haribln iaitu hari khamis, sepatutnya 1.30am persamaan 8 haribln iaitu hari jumaat.. waaa!!!) 

2) NASIB BAIK AKU TAK SEMPAT AZAN DI SURAU... DAN YANG PENTING.. AKU MENJADI IMAM KEPADA JEMAAH PEREMPUAN DI BELAKANG SURAU YANG MEMANG NAK SOLAT ZOHOR... WHAT THE KERKK..!!! MESTI STAFF PEREMPUAN TU DAH MENYUMPAH SERAPAH.. AKU NI TAK PERGI SOLAT JUMAAT KER?? TIBA-TIBA JADI IMAM DIA.. WAAAA..!! MALU..!!

INILAH ANTARA PERKARA YANG MEMALUKAN SEUMUR HIDUP AKU ..... RASANYA KALAU FIKIR BALIK MESTI NAK TERGELAK.. MACAM MANALAH BOLEH SALAH NI... hehehe.. ni semua salah tengok tarikh.. patutlah masa solat jemaah tak ada jemaah lelaki.. rupanya semua yang lain sibuk dengar ceramah jumaat kat masjid yang aku jadi imam kat surau.. wahahaahahh!!!!

p/s: suka giler isu yang dibangkitkan dalam blog kawan aku.. mana dia hak lelaki.. hehehehe.....

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.

6 ulasan:

  1. lawak ker haa??? mcm tak lawak jer.... hehehe... sodeh...!!!

    BalasPadam
  2. tau tak pe...aku pon suka layout dashboard baru sume tu...nmpk cool and clean je....ko buat entry ko gelak sendiri eh..haha
    weyh tiket tak nak kongsi2 ke?...bahaha

    BalasPadam
  3. agak laa.. kalau aku tak gelak... siapa yg nak gelak plak.. heheh..

    sorry tiket tu org punya... ko tak minta aku tolong belikan.. dah abis dah kot.. tadi mse nak beli tiket last tok paan pon mcm dah tgl sikit jer...

    SITI KOTTT....!!!
    rugi ko...

    BalasPadam
  4. aduyai bro fariz. cmne lah ko leh lupe hr jumaat.. haha.. set reminder besar2 lain kali ok. :)

    BalasPadam
  5. najihah ini semua salah kawan saya(yang dirahsiakan namanya)..!!

    BETUL TAK FARHAN ZAFRY..?? heheh...(opss kantoi)

    BalasPadam