KISAH RAMBUT KU..

7:37 PG 2 Comments

YEAH..!! Aku baru sahaja potong rambut... (motif nak bagi tahu satu dunia..???) hehe... baiklah sebenarnya selepas potong rambut tadi aku terus terbuka hati nak bercerita mengenai pengalaman aku mengunting rambut... aku teringat lagi semasa aku sedang menghadiri Modul bersama budak semester satu..(aku pula budak sem 2.. nampak sangat repeat.. hehe) ada satu sessi tu kami kena tanya orang yang berhadapan tempat duduk kita mengenai apa sahaja tentang dia.... SEKALI BUDAK DEPAN AKU TANYA...!!

CANTIK RAMBUT POTONG KAT MANA...??? 

Dia puji ke kutuk..??? aku dah laa tak pakai minyak rambut siap buat gaya-gaya sakai lagi.. hehee.. dalam masa yang sama pula semua orang macam diam dan menanti jawapan aku.. GULP(telan air liur) maka jawapan yang keluar daripada mulut aku ialah...

 
KWIK CUT...

Sedangkan rambut aku bukan potong kat sini.. hehee.. cuma masa tu aku mana ingat salun terakhir aku potong namanya apa kan.. so aku bubuh jer laa nama ni.. hehee...  semua orang macam iya-iyakan jer.. hehehe.. SPONTAN TAK?? hehee... kenapa aku pilih kedai ni yek..?? sebab servis dia bagus dan simple.. I LIKE.. hehe.. mula-mula masa lepas SPM aku ingat kedai ni untuk budak2 kecik jer.. sekali kawan aku kata orang besar pun boleh.. jadi sejak dari situ aku mula lah potong rambut kat sini sampai sekarang.. 

Dulu masa mula-mula aku potong harganya RM12, lepas tu naik RM13 dan sekarang guess what..!! HARGA DAH JADI RM15..!!! drastik tak..??? hehe.. cuma yang bagusnya tadi aku nampak kedai ni ada buat promosi untuk SENIOR CITIZEN HARGANYA RM1 (satu Malaysia sangat.. hehe.. lepas ni aku nak letak bedak kat kepala supaya jadi uban dan lukis kedut-kedut sikit laa kat muka nanti claim laaa harga RM1 sebab umur saya dah lebih 55 Tahun.. hehe)

OK LAA.. TAMAT SESSI MEMPROMOSI.. hehe.. kita terus ker kisah-kisah rambut ku.. huhu~~

KISAH PERTAMA...

Masa aku kecik-kecik dulu aku ingat lagi.. aku dan adik aku terkena serangan KUTU... hehehe... masa tu ibu kami tak sudah-sudah mengorek-gorek rambut kami cari kutu.. hehehe... akhirnya ibu aku feed up dan mengambil keputusan untuk MEMBOTAKKAN KAMI.. waaaa..!!!! aku tak kisah laa sebab aku lelaki kalau botak COOL.. tapi adik aku perempuan.. wahahaha..!!!

Jadi ibu kami terus hantar KEDAI MAMAK TERUS POTONG BOTAK..!!!! kalau botak nombor satu or dua boleh blaaa lagi ni ibu aku minta botak licin siap cukur lagi.. hehehe.. masa mamak tu cukur pakai pisau cukur memang NGERI GILER..!!!! layan jer laaa......

Aku siap nangis-nangis kot.. aku masa kecik-kecik mana suka potong rambut sampai sekarang aku sentiasa membayangkan kalau orang potong rambut tu tersilap sikit tercucuk kepala aku dengan GUNTING.. OH TIDAK..!!! (bayangan over..!!)

Selepas siap.. kami berdua merajuk.. jadi sebagai cara untuk memujuk ibu aku pun ajak kami berjalan-jalan.. aku tak pasti pergi mana.. tapi rasanya pergi muzium.. hehee... bila fikir balik aku dan adik aku botak dah macam Upin Ipin laa plak.. hehehe....

Aku ada sehelai rambut.... adik aku botak habis.. hehee...

KISAH KEDUA...

Kisah kedua pula semasa aku tingkatan 1... masa tu aku duduk asrama.. TIBA-TIBA asrama aku mengeluarkan polisi semua pelajar lelaki kena potong rambut NO 1 sebab banyak sangat pelajar degil  dan bela rambut panjang.. Yang aku bengang kami selaku junior yang kena potong rambut sedangkan senior yang bela rambut panjang.. dan senior pula melarikan diri tak potong rambut pun.. KIRANYA POLISI TU HANYA KENA KAT KAMI WALAUPUN BUKAN KAMI YANG SALAH... (WHAT THE KERK..!!) 

TAPI memang masa tu rambut aku panjang.. jadi aku pun pergi lah ke tempat potong rambut yang disediakan di tepi DORM kami.. yang akan potong rambut aku nama dia Wak Jan.. dia ni Driver Bus so side income dia ialah potong rambut kami yang termasuk dalam yuran Asrama...

Rambut aku kalau panjang memang kerinting dan tebal sikit.. Entah kenapa mungkin Wak Jan tu dah bosan potong rambut budak ramai sangat botak-botak kan.. dia TIBA-TIBA NAK KENAKAN AKU... DIA AMBIL MESIN TU DIA POTONG BOTAK BAHAGIAN TANGAH LEPAS TU DIA BIARKAN BAHAGIAN TEPI GERBANG.. ALA-ALA...

BADUT...!!!

Yang tak boleh blaa yer dia terus kata DAH dan tinggalkan rambut aku macam tu jer.. dia pergi potong rambut orang lain.. masa tu mana ada cerminkan.. so aku macam OK JER LAA.. terus balik bilik.. WAAAA...!!!!! MASA AKU JALAN SEMUA ORANG GELAKKAN AKU MACAM ORANG GILER.. DAH LAAA AKU GEMOK GEDEMPOL MASA TU.. DENGAN RAMBUT ALA-ALA BADUT SEMUA ORANG KUTUK AKU.. AKU TERUS BERLARI KER CERMIN DAN MENJARIT..!!!!

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Lepas tu aku pergilah balik kat WAK JAN tu kata apa potong rambut saya macam ni... lepas tu dia gelak macam orang gila sambil disambut budak-budak lain... WAAA..!!! TENSION GILER TIME TU KENA BULI... huhu.. lepas tu dia potong balik rambut aku elok-elok.. hayooo..!! PSYCHO SANGAT PAK CIK NI...!!!

KISAH KETIGA...

Kisah ni berlaku masa aku Tingkatan 4 di MRSM.. seingat aku masa tu fesyen botak-botak ni famous sebab ada Mawi.. kalau tak salah laaa


Jadi aku tengok semua budak laki dok botakkan rambut macam mamat MAWI ni.. so aku pun macam nak try laa sebab tengok dorang botak macam SMART gak.. hehee.. (mudah terpengaruh juga aku ni..) Jadi bila balik cuti aku pun membotakkan rambut.. 

HASILNYA... 

Sebaik sahaja aku balik ke MRSM semula semua orang pandang aku semacam jer... macam nampak Alien pulak... sekali bila aku masuk kelas SEMUA BUDAK-BUDAK KELAS AKU GELAKKAN AKU GILER2...!!! DORANG KATA MUKA AKU MACAM....

SAMI...!!!

SENTAP AKU...!!! mereka kata dah laa kulit aku putih tambah muka aku bulat tak sesuai rambut pendek.. oh tidak..!! silap fesyen plak.. so melekatlah nama SAMI kat aku buat seketika waktu.. bukan kawan-kawan jer CIKGU PUN PANGGIL AKU SAMI... tuttttt...!!!!!

JADI ITU JER LAA KISAH PASAL RAMBUT AKU.. SEBENARNYA BANYAK LAGI KISAH.. TAPI NAK CERITA SEMUA MEMANG MENJELA-JELA LAA POST KALI NI..(yang ni pun dah menjela-jela.. hehehe)

OK... SAYANGILAH RAMBUT ANDA IBARAT MAHKOTA YANG MENGHIASI KEPALA.. hehe..

Rasulullah SAW menggambarkan keindahan agama yang dibawanya dapat difahami daripada sebuah hadis yang bermaksud, "Sesungguhnya Allah itu cantik dan Allah sukakan kecantikan." (Hadis riwayat Muslim dan At-Tirmidzi)

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.

2 ulasan:

  1. Class Dah Potong Rambut...
    X Sabar Nak Tengok...

    BalasPadam
  2. sme jer laa.. tak berubah mana pon.. hehe..

    BalasPadam