TIDUR SEMASA KERJA.

12:14 PG 5 Comments

Siapa yang kata tidur semasa kerja ialah salah????

ayat yang akan selalu kita dengar.. bila kita selalu tidur di tempat kerja orang akan cop kita PEMALAS, TAK PANDAI MEMBAHAGIKAN MASA dan sebagainya yang negatif....
namun.. TAHUKAH ANDA????

mengikut sumber kajian daripada NANCY COLLOP, PRESIDENT-ELECT OF THE AMERICAN ACADEMY OF SLEEP MEDICINE, kebanyakan manusia perlukan masa selama 8 jam untuk tidur.. namun kebanyakkan mereka juga gagal dapat memenuhi julat masa berkenaaan(termasuk aku..hehe). Jadi menurut beliau cara  terbaik untuk menyelesaikan masalah kekurangan tidur ini ialah dengan tidur sekejap di siang hari.. orang putih panggil.. NAPS...hehe

berdasarkan kajian berkenaan juga.. antara kebaikan yang dapat diperolehi jika kita tidur seketika semasa waktu siang atau waktu bekerja ialah MENINGKATKAT KEPEKAAN, MENINGKATKAN DAYA INGATAN DAN MENYEMBUHKAN BEBERAPA PENYAKIT RINGAN. jadi kalau setakat pening sikit-sikit tu tak payah la nak ambil Panadol(ada kesan sampingan kepada tulang).. just tidur sebentar dah boleh sihat.. menjimatkan duit dan juga mengelakkan kesan sampingan.

JANGAN TERKEJUT... kalau syarikat-syarikat besar seperti BRITISH AIRWAYS, NIKE, PIZZA HUT DAN GOOGLE menyediakan sebuah bilik khas kepada para pekerja untuk tidur sebentar semasa waktu bekerja... ni contohnya...
NI CONTOH BILIK TIDUR YANG DISEDIAKAN OLEH GOOGLE KEPADA PEKERJA-PEKERJANYA.. 

mewahkan... kaya betul GOOGLE ni.. siap ada akuarium, kerusi tidur yang selesa dan alunan muzik yang menyenangkan.. aaa!!! best yer tidur... TAPI KENAPA MEREKA SEMANGAT SANGAT NAK BUAT SEMUA INI????

hal ini kerana, mereka amat menjaga kebajikan para pekerja.. kerana tidur sebentar ini mampu meningkat mutu pekerja mereka sekali gus meninggkatkan produktiviti syarikat.. menurut NANCY COLLOP lagi.. 

"If you're sleep deprived, you're going to be moody. And if you have to interact in meetings, or if you're a marketing person and have to convince someone to buy your product, that's going to create a problem."

maka untuk memastikan kualiti pekerjaan terjamin.. memang kemudahan bilik tidur ini amat membantu.. hehe..

TAPI PERLU DIINGATKAN... TIDUR SEKEJAP JER.. menurut Archives of Internal Medicine in 2007 kita hanya perlu tidur sekejap dalam 20 ker 30 minit jer.. bukannya berjam-jam.. hehe.. walaupun sementara namun kesannya untuk selamanya.. (wah ayat nak power)

JADI.. KALAU ANDA TIDUR SEBENTAR KETIKA BEKERJA.. DAN BOS MARAH.. suruh bos anda baca artikel aku ni.. hehee... tambahan lagi menurut Sara Mednick, an assistant professor of psychiatry at the University of California-San Diego and author of Take a Nap! Change Your Life. 

"People are starting to see how beneficial napping is—and how easy and affordable, the most important thing is let everything go, take care of yourself, and surround yourself in a cocoon."  

SELAMAT TIDUR....!!

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.

5 ulasan:

  1. mmg betul weh.lps outing kita semalam,aku terus hempuk atas katil dlm kul 8.kul 10 aku bangun balik lps tu takleh nak tido.tapi dua jam tu mmg org ckp aku tido habis la,takde mcm fikir2 kat dlm otak.

    BalasPadam
  2. elen.. that is not napping.. that is sleeping.. hehe

    BalasPadam
  3. betul2.. itu memang syariah agama.. tengok islam pun dah lama perasan benda ni.. bagus2!!!

    BalasPadam