Cashier Muslimah dipaksa pegang daging BABI..!!

4:17 PTG 0 CommentsUtusan Malaysia , 18 Jan 2012

SAYA adalah salah seorang juruwang (cashier) yang bekerja di sebuah pasar raya di Kamunting, Taiping. Pada tarikh 11.01.2012, lebih kurang pukul 3 petang, pihak pengurusan telah membuat mesyuarat di antara semua juruwang.


Di dalam mesyuarat tersebut, pengurus kami menyatakan ada seorang pelanggan bukan Islam telah membuat aduan kepada pihak atasan mempertikaikan mengapa juruwang Melayu Islam memegang daging babi beralaskan plastik seolah-olah menghina makanannya.

Apa yang membuat kami semua terkejut, pengurus kami telah berkata, "Kenapa perlu berlapik? Jijik sangatkah? Geli sangatkah? Jangan terlalu ikutkan adat sangat. Yang bermasalah ini adalah juruwang Melayu.

Kalau sudah tak boleh nak pegang, lebih baik saya mengambil pekerja bukan Melayu. Selepas ini, saya tak mahu lagi kamu semua pegang barang-barang itu beralaskan plastik. Saya mahu kamu semua pegang dengan tangan sahaja.

Jika saya dapati kamu semua buat sekali lagi, saya akan tukarkan kamu semua ke bahagian lain."

Bukan niat kami hendak menghina makanan orang bukan Islam. Menurut ajaran dan hukum Islam, daging itu adalah haram disisi agama Islam bukan setakat memakanya, malah menyentuhnya pun tak boleh. Jika tersentuh biarpun bekasnya sekali pun, ia perlu disamak.

Pengurus kami dan orang atasan kami bukan Islam. Tidakkah mereka tahu orang Islam amat sensitif dengan daging babi. Bahasanya seolah-olah mempersendakan agama Islam dan berbau perkauman. Mentang-mentanglah kami ini semuanya perempuan, tidak pandai hendak memberontak, senang benar mereka hendak mempersendakannya.

Saya cuba untuk berpakat dengan rakan-rakan kerja Melayu saya untuk melaporkan perkara ini di pejabat agama atau pihak berkuasa yang lain, tetapi mereka enggan untuk berpakat kerana takut ditukarkan atau kehilangan kerja.

Inilah sifat kakitangan Melayu yang beragama Islam di sini. Hanya dengan ugutan mereka sangup menggadaikan agama demi wang.

Kita sebagai orang Islam sepatutnya mempertahankan kesucian agama kita. Tahukah mereka perkara ini tidak boleh dipandang remeh kerana membabitkan kesucian diri untuk beribadat kepada Allah SWT. Saya kecewa dengan sikap segelintir bangsa Melayu yang beragama Islam ini.

Sepatutnya pihak pengurusan pasar raya tempat saya bekerja mengadakan kaunter 'Tidak Halal' untuk scan barang-barang tidak halal dan dijaga oleh juruwang bukan Islam.

Kadangkala saya terfikir, bekas diletakkan barang tidak halal di kaunter ini, kemudiannya diletakkan pula barang-barang yang dibeli pelanggan lain beragama Islam. Bagaimana tahap kesuciannya?

Saya ingin mengadukan perkara ini kepada jabatan agama atau pihak berkuasa lain, tetapi saya tidak pandai untuk membuat sendirian.

Tolonglah sesiapa yang membaca artikel ini, bantulah kami orang Islam yang ditindas di pasar raya ini, juga pelanggan Islam yang mengunjungi pasar raya ini.

JURUWANG TERANIAYA
Taiping, Perak*MANAKALA INI PULA SUARA DARIPADA CAP DAN AKU SOKONG 100%  IDEA INI...!!!

KUALA LUMPUR – Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) mencadangkan supaya setiap pasar raya di negara ini diwajibkan menyediakan kaunter bayaran yang khusus untuk produk tidak halal.
Presidennya, S. M. Mohamed Idris berkata, tindakan itu wajar dilaksanakan dengan segera oleh pihak berkuasa supaya tidak timbul sebarang konflik buruk pada masa hadapan.
Ia kerana, katanya, kebanyakan pasar raya di negara ini mempunyai ruangan khas untuk barangan tidak halal bagi tetapi tidak mempunyai kaunter bayaran yang memisahkan barangan itu dengan barangan halal.
“CAP memandang berat aduan salah seorang pekerja sebuah pasar raya seperti disiarkan akhbar pada 18 Januari lalu bahawa juruwang terbabit diarahkan pihak pengurusannya supaya memegang daging babi tanpa berlapik.
“Perkara ini adalah sesuatu yang amat sensitif bagi setiap umat Islam dan pihak pengurusan pasar raya perlu lebih sensitif dan menghormati agama serta budaya pekerja mereka dengan mengambil kira setiap perkara yang sensitif serta mengelakkan daripada melakukan tindakan yang menyentuh sensitiviti agama dan budaya orang lain,” katanya melalui satu kenyataan media hari ini.
Mengulas lanjut aduan tersebut, S. M. Mohamed berkata, CAP menggesa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), Jabatan Agama Islam Perak dan Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Perak serta Pihak Berkuasa Kerajaan Tempatan (PBT) menyiasat perkara itu.
Menurutnya, tindakan tegas perlu diambil terhadap pengurus dan pasar raya itu bagi mengatasi masalah yang dihadapi oleh pekerja itu tidak berulang. – mynewshub.my

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.

0 ulasan: