UiTM, Universiti Ke4 PALING POPULAR di Malaysia...!!!

5:22 PG 9 Comments

4 International Colleges & Universities

Melalui satu sumber yang saya baru sahaja dapat tadi iaitu 4 INTERNATIONAL COLLEGES & UNIVERSITIES meletakkan UiTM Shah Alam sebagai Ranking Ke 4 universiti paling popular di Malaysia melihat kepada STATISTIK dan REPUTASI universiti dalam memberikan maklumat dan servis yang baik kepada pelajar di laman web utama Universiti.. untuk lebih kepastian saya paste kan penerangannya dalam bahasa Inggeris.. pandai-pandailah kalian translate sendiri.. haha ;D

About this webpage
This page includes a list of accredited Malaysian Colleges and Universities sorted by the 4icu.org University Web Ranking.

Prospective students can start from here to find postgraduate or undergraduate courses in Malaysia.

Lecturers and University staff can start from here to search for Malaysian Colleges and Universities with whom to establish co-operative education programs, student exchanges or simply research academic information.

About University rankings
Many national and international websites and newspapers provide annual rankings of Universities and Colleges based on several criteria. For many years, they have undertaken both statistical and reputational ratings / rankings of Colleges and attempted to provide relevant information to prospective students. Increasingly, the importance and validity of University and College rankings is a highly debated issue. Many Universities, including highly ranked ones, are beginning to question both the data and methods used by some ranking services. Of special concern are the aspects of the rankings / ratings which deal with the difficult to measure concept of institutional reputation.The aim of this website is to provide an approximate ranking of world-wide Universities and Colleges based on the popularity of their website only. We do not claim to rank Universities by their reputation, quality of education or level of services provided.

Manakala ini pula bukti rangkingnya....

TAHNIAH UITM..!! 
LOVE U SO MUCH...!!! 
PROUD TO BE UITM'S STUDENTS...!!!!!

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.

9 ulasan:

  1. peerrggggghhhhhh..........cayalah

    BalasPadam
  2. spatutnya kena duduk ranking first nih.. huhu..

    BalasPadam
  3. Congrate UiTM ! Really proud ! :)

    BalasPadam
  4. mana lah ko jumpa sumber nih... hahaha

    BalasPadam
  5. sumbernya ada kat atas sekali.. nak sye bacakan ker?? hahaha...

    BalasPadam
  6. Aku budak uitm.. tpi aku tak bangga dgn ranking ni.. Kenyataannya taraf kademik kita teruk (T^T") dapat pointer degree 3.75 pon company tak panggil interview sbb UITM! satu brand yg dikatakan low class.. Kita sepatutnya mengmbil iktibr kisah senior yg cemerlang tetapi x dpt kerja sbb di diskriminasi atas jenama UITM. Marilah sama - sama tingkatkan kualiti gr uitm setanding UM, UKM, UTM dalam world top ranking.. jangan malukan bumiputra! Populariti tak bawa kemana klu nak minta kerja orang anggap kita "sampah" sbb kualiti akademik rendah...

    BalasPadam
  7. part utk kita sebagai warga uitm perlu berusaha utk meningkatkan tahap akademik ke arah world top ranking tu saya setuju dan sokong 100%..

    tapi mengenai sukar mencari kerja tu sye rasa ia adalah usaha atau incentive sendiri.. sebenarnya utk kita berjaya mendapat kerja yang baik bukan tempat belajar yang diukur tetapi soft skills dan tahap kecemerlangan diri itu lebih utama..

    kalau kita belajar di universiti bertaraf dunia sekali pun kalau kita tak ada soft skills dan gaya kerja yang baik... company mana2 pun tak nak amik kita.. jangan salahkan nama uitm jika kita tak dpt kerja.. sebab uitm berperanan menjadi medium utk kita menyambung pembelajaran ke tahap yg lebih tinggi agar kita berpeluang mendapat pekerjaan yang baik dipasaran kerja..

    tetapi rezeki utk mendapat kerja itu terletak dibahu kita sendiri.. minta maaf kalau ada tersalah bicara.. ini ialah pandangan saya.. sebab saya lihat saudara Anon seakan-akan ingin menyalahkan nama uitm sekiranya gagal mendapat kerja... sekian..

    BalasPadam
  8. Sy setuju dgn meningkatkan tahap akademik setaraf dgn u terkemuka yg lain. Tp soal dapat keja atau x, mmg berdasarkan soft skill. Sbb tue, UiTM laksanakan program Kemahiran Insaniah. Tp rasanya, itu x cukup utk mengatakan kita ini pelajar yg sempurna dr segi kemahiran tertentu. So, jalan terbaik adalah menjadi pelajar aktif. X kira dlm MPP, SMF, badan beruniform, JPK, atau persatuan sekalip0n.
    Sy menyertai badan beruniform. Alhamdulillah, pengalaman senior2@pegawai2 sy...mereka mudah diambil bekerja krn kemahiran yg dipelajari dlm bdn uniform.
    Akademik mmg penting, tapi jika mengutamakan pelajaran tanpa menghiraukan aktiviti2 lain...............ada cacat celanya di situ.

    BalasPadam