EKSPEDISI SEMBAHYANG JUMAAT..

9:41 PG 10 Comments

baiklah.. kali ni aku nak cerita pengalaman aku bersembahyang di KUALA LUMPUR.. 


baiklah semenjak sebulan aku kerja di PWTC aku langsung tak pernah solat jumaat kat sana.. sebab selalunya aku akan pergi solat jumaat kat rumah dulu kemudian baru pergi kerja.. tapi pada minggu lepas.. terdetik hati aku nak sembahyanglah dekat PWTC sebab budak-budak kerja aku kata ada buat sembahyang jumaat di dalam PWTC.. maka aku pun nak mencubalah solat jumaat di sana dengan datang kerja awal sebelum sembahyang jumaat....

Nak dimulakan cerita, kawan-kawan lelaki aku yang lain membuat projek luar daripada office pada hari itu.. maka dekat office aku sorang jer lah lelaki... yang lain semua mak cik-mak cik.. hehe...  nak di ringkaskan cerita... tepat jam pukul 1.00 tengahhari aku pun keluarlah office pergi ker surau PWTC...

TIBA-TIBA....
matilah..!!!! dah pukul 1.00 tengahari kot... tang mana pula aku nak cari masjid ni.. maka mula la ekpedisi aku mencari masjid yang berdekatan... sebaik sahaja aku keluar PWTC.. aku pandang semua orang lalu lalang... macam tak ada sesiapa pun yang nampak petanda macam nak pergi ke masjid.. mahu perempuan.. APATAH LAGI LELAKI MELAYU!!!!! 
tiba- tiba aku ternampak.... 

bukan seorang budak...hehe(tak ada gambar lain yang menarik).. tapi seorang bangla pakai kopiah... jadi aku assume orang bangla tu mesti nak pergi sembahyang jumaat di masjid yang berdekatan... aku pun ikut la bangla tu...... nak tegur malu.. jadi aku follow jer dia..(hehe...)

yang peliknya.. bangla tu bawa aku sampai masuk ke super market.. (aku dah pelik dah) then dia naik escalator... dah, aku terus berhenti melangkah dan berkata dalam hati "takkan dia sembahyang jumaat kat shopping compleks..., HANCUR!!!"

KEMUDIAN, aku pun keluar daripada shopping mall tu dan jalan terus jer kat tepi jalan raya.. dalam hati aku bermonolog..."takpe kalau niat kita baik nak pergi solat mesti akan dipermudahkan..amin.." sedang sedap jer berjalan, tiba-tiba aku terdengar bunyi suara orang baca ayat Al-Quran... 

Alhamdullilah, betapa cerianya hati aku ketika itu.. kerana bunyi tu makin lama makin kuat.. jadi aku menuju ke arah bunyi berkenaan.. sebab aku yakin.. tu mesti suara orang baca Al-Quran daripada masjid..hehe.....

MALANGNYA,


rupanya itu bukan speaker surau.. tapi speaker kedai yang menjual barang-barangan Islam.. dia pasang speaker bacaan ayat Al-Quran kuat-kuat... AAAAAA!!!! tersentap aku.. penat jer mencari jejak...

selepas beberapa langkah.. tiba-tiba aku jumpa bagunan PAS..!!!


jauh disudut hati aku berkata... "orang PAS kan mementingkan islamik.. jadi mesti dia boleh tolong hantar aku sekali pergi ke masjid terdekat untuk solat jumaat??"

maka aku pun ketuk pintu... dalam bagunan tu aku nampak ada seorang perempuan.. pintu berkunci.. jadi aku ketuklah.. malangnya.. budak perempuan tu buat tak tahu jer... OMG!!!

kau ingat aku perompak ker?? aku nak meminta bantuanlah.. dengan hati yang hamba.. maka aku pun meneruskan perjalannan..TIBA-TIBA AKU TERJUMPA...

TEMPAT YANG POPULAR DENGAN....TUTTTT!!!!!

yang menariknya.. aku jumpa pasar dekat sini yang menjual BLAZER dengan harga yang sangat murah.. memang tak masuk akal.. iaitu RM10... cantik-cantik lagi...

aku akan singgah.. hehe.. tapi bahayalah.. huhu.. sebaik sahaja melepasi LORONG HAJI TAIB.. aku ternampak KLCC..!!!

aku terfikir.. dekat KLCC memang ada masjid.. bukan jauh sangat ni... kalau aku berlari.. sempat lagi ni.. hehe.. maka aku pun berlari terus je menuju ke arah KLCC.. orang sekeliling semua pandang aku.. yelah tiba-tiba jerkan berlari laju tak tentu hala...

dalam masa yang sama aku terlupa nak bawa tepon aku.. jadi aku tak tahulah jam dah pukul berapa.. tapi takut tak sempat aku pun berlarilah sepenuh raga....

TAPI.. semuanya tak semudah mata yang melihat.. memanglah KLCC tu nampak macam dekat.. sebab dia besar,, bila aku dah pecut sebenarnya jauh nak MAMPUS!!!! 

tiba-tiba aku ternampak....
KUBAH..!!!

berbunga-bunga hati aku.. sebab masjid dah nak dekat... tambahan lagi aku nampak sekumpulan BANGLA PAKAI KOPIAH.. sedang menuju ke arahnya.. aku pun pecut memotong BANGLA-BANGLA berkenaan..(aku lari laju..hehe).. dan setiba sahaja di depan bagunan berkubah tu.. sekali..!!!!

TOIT!!!!! aku rasa macam nak pengsan.. penat jer lari.. rupa-rupa sekumpulan BANGLA tu sedang menuju kearah pasar sayur yang berada di sebelah RUMAH IBADAH PUNJABI ni... (tersentap aku.. tu la berlagak lagi..hehe)

MAKA.. aku terus binggung.. tak tahu nak buat macam mana.. tiba-tiba... aku nampak...

ORANG BAWA MOTOR RAMAI-RAMAI..

hehe... bukan macam dalam gambar nilah... tapi pak cik-pak cik yang pakai songkok dan kain pelekat... tiba-tiba adalah seorang pak cik ni berhenti di depan aku.. mungkin nak singgah pasar kot.. maka aku terus tanya pak cik tu...

"PAK CIK MASJID KAT MANA???"

pak cik jawab....
"ALA, MASJID DEKAT HUJUNG JALAN NI JER.. DEKAT JER NAK..."

aku jawab...
"YEKER, BAIKLAH SAYA PERGI SANA YE.."

tiba-tiba pak cik tu tegur..
"AH, ANAK NAK PERGI SEMBAHYANG JUMAAT KER...?
SEMBAHYANG JUMAAT DAH ABISLAH...
PAK CIK NI BARU BALIK DARI SOLAT JUMAAT.."

aku ternganga sementara waktu.. dan balik menuju ker PWTC dengan perasaan hampa... nasib baik ingat jalan.. hehe... setiba sahaja di PWTC aku pun buatlah solat zohor..hehe...

selesai jer solat.. aku terus masuk office.. sampai-sampai sahaja di office..   terus mak cik-mak cik tu serang aku... mereka tanya...???

"DAH SOLAT JUMAAT, FARIZ???"

MAKA AKU PUN JAWAB...

"DAH, NI BARU SAHAJA SELESAI SOLAT.."

hehe... keep it secret yek..!!! huhuh....


p/s: itu kira penipu ker?? aku cuma tak cakap jer yang aku tak solat jumaat.. tapi aku memang baru lepas solat.. hehee....

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.

10 ulasan:

  1. nasihat berhimah..!! jangan sekali-kali percaya orang bangla pakai kopiah.... hehehe

    BalasPadam
  2. siannya.semangat betul nak pegi sembahyang kan fariz.takpe weh kan setiap langkah tu dpt pahala.bayangkan brape bnyk langkah kau dah jalan,tambah dgn lari2 lagi.hahaahaha i like this post!

    BalasPadam
  3. hehe.. gitu ustazah elen berbicara...

    BalasPadam
  4. haha kene tipu bangla pakai kopiah.. :PP

    BalasPadam
  5. ade hikmah tu...
    ^^
    tp kan cabaran ko nie suma klaka2 kot...
    haha...
    x bole blah ko nk smayang kt tmpat punjabi...
    hahaha... XD
    -x-jiran katil-

    BalasPadam
  6. SYAMIL.. hikmahnya lain kali makes sure dulu tempat sebelum solat.. hehe

    BalasPadam