RUSUHAN DI LONDON.

10:32 PG 13 Comments

UNTUK PERMULAAN.. CUBA HAYATI VIDEO INI... (sumber: blog cikgu dahlia)


SENTAPKAN.....!!!

Untuk pegetahuan semua, mangsa ialah ORANG MALAYSIA YANG BERNAMA ASYRAF AZLAN, 20 TAHUN(sama umur dengan aku) PELAJAR TAJAAN MARA (budak mrsm pun sama dengan aku) yang melanjutkan pengajian dalam bidang AKAUN (aku pun belajar akuan masa SPM dulu, bercita-cita nak sambung akuan kat luar negara macam dia) DI SEBUAH KOLEJ DI LANDON...

Sekarang ini dia sedang dirawat di ROYAL LANDON HOSPITAL.... (nasib baik royal..hehe)

APA YANG SEBENARNYA SEDANG BERLAKU DI LANDON...???

aku pun kurang pasti.. mari kita lihat berita ini untuk mengerti serba sedikit permasalahan yang berlaku di sana...


NAH AKU TUNJUK SERBA SEDIKIT GAMBAR KISAH RUSUHAN DI SANA.....

  PENGHINAAN YANG MEMALUKAN NEGARA....

KEMUSNAHAN HARTA BENDA AWAM.....

KERUGIAN YANG NYATA...
 MACAM MANALAH KEMEROSOTAN EKONOMI YANG BAKAL MEREKA HADAPI......

PERMULAAN GAMBAR POLIS MEREKA DI PROVOKASI......

POLIS MENGAMBIL TINDAKAN.......

PERSOALANNYA..??? 
ADAKAH GAMBAR INI BOLEH DI MANIPULASIKAN DENGAN MENYATAKAN YANG POLIS JAHAT PUKUL ORANG RAMAI...????
(anda fikirkanlah sendiri..)

AKU RASA BERSYUKUR SANGAT NEGARA KITA MEMBUAT DEMOSTRASI TAK JADI SAMPAI TAHAP BEGINI.. HAL INI KERANA RAKYAT KITA MASIH CINTAKAN KEAMANAN DAN AKU HARAP CINTA INI AKAN KEKAL SAMPAI BILA2...

PESANAN AKU IALAH......

TAK KIRALAH APA SAHAJA YANG KITA PERJUANGKAN.. WALAUPUN MATLAMATNYA BAIK NAMUN PERLU DIINGATI... 

MATLAMAT TIDAK MENGHALALKAN CARA..

BERFIKIRLAH DENGAN WARAS SEBELUM BERJUANG.. SUPAYA JANGAN NANTI APA YANG DI KEJAR TAK DAPAT, YANG DIKENDONG BERCICIRAN... KEAMANAN YANG KITA KENDONG PERLU DIJAGA BUKAN MEREBUT SESUATU YANG MAMPU MEMUSNAHKANNYA....

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.

13 ulasan:

  1. DOAKANLAH PELAJAR MALAYSIA TU AKAN CEPAT SEMBUH SIHAT SEJAHTERA SEMULA..

    BalasPadam
  2. omg sumpah biadap.. haishhh sian bdk tu.. nangis parents dia tgk

    BalasPadam
  3. insyaAllah selmat la asyraf tu nnt...
    btw, fariz aku ade jdkan entry ko ni sbg rujukan utk ak wat entry aku...aku pon creditkan blog ko skli dlm tu...feel free visit la blog aku..

    http://budakkelosa.blogspot.com/2011/08/khabar-rusuhan-di-london.html

    BalasPadam
  4. orang akan tgk bab polis tu je.. kata polis ganas lah kejamlah, padahal diorg tgh defend diri. Diorg tak tengok bila polis kena provoke, kena baling batu kayu botol, kena hambur perkataan lucah, terutama kpd polis perempuan. Diorg tak nmpak semua tu.

    Bila jadi macam ni satu dunia akan nmpak ssalah polis je.

    Itulah yang berlaku masa Bershit hari tu.

    BalasPadam
  5. Fariz, London lah bukan Landon

    BalasPadam
  6. FM, jangan samakan situasi demo di london dan demo di malaysia. wajar lah polis london guna kekerasan macam tu sebab para penunjuk perasaan berada sampai tahap bakar bangunan, and etc. masa bersih hari tu ada ke sampai bakar bangunan? cuma nak elak drpd terkena gas beracun, kelongsong peluru tu je dah kena sepak terajang. penulis entri pun nampak sinis bila soal pasal polis.

    peace.

    BalasPadam
  7. ghazi melatop skrg ada blog.. hehehe...

    BalasPadam
  8. syahir terima kasih share post ni... kisah sebegini mmg wajar di share agar menjadi pengajaran semua dan sekali gus membuatkan kita sama2 mendoakan mangsa... InsyaAllah asyraf tu akan selamat...

    BalasPadam
  9. Akim dalam hal ini saya terpaksa bersetuju dengan FM... (setuju tak bermakna kita bermusuh.. kawan tetap kawan..peace!!)

    untuk pengetahuan kau, aku dah tengok semua video pasal polis di bersih dan aku sendiri dah dapat temubual pasal bersih.. banyak polis aku dah temu bual(tapi tak boleh bgtaw kajian ini rahsia).. kiranya jujur aku dah tengok dua2 belah side... bukan aku nak back up spe2.. tapi mmg dah jadi kenyataan polis akan bertindak membaling gas pemedih mata jikalau sudah keadaan tidak dapat di kawal... pasal kelongsong peluru tu pun kes tu masih belum jelas.. jadi kita tak boleh terus buat konklusi awal...

    yang penting skrg pihak polis dalam proses untuk mengambil tindakan kepada pihak yang tak bertanggungjawab menyebarkan video memburukkan polis di you-tube.. mse tu barulah kita boleh tahu spe yg benar spe yang salah...

    usahlah kita mudah terpengaruh dengan perang psychology dalam bersih tu.. sebab seperti yg saya kata MATLAMAT TAK MENGHALALKAN CARA... kalau matlamat baik perlu ke buat demonstrasi??

    cuma alhamdullilah nasib kita tak seperti di London(sorry silap tiap landon..hehe)

    ok peace..!!!

    BalasPadam
  10. setiap hujah kena ada bukti. kalau dirahsiakan macam mana org nak percaya? benda dah jelas depan mata. yg rakam video memang rakam terang terang. diorang tak ambil part polis belasah je tapi dari awal. lepas tu polis buat keterangan tunjuk dalam tv tp video polis vague. bukan kualiti tapi benda yg jadi dalam video yg dirakam polis tak cukup utk meyakinkan org macam aku. penunjuk perasaan takkan bertindak agresif kalau polis tak buat provokasi. biar je lah memorandum tu dihantar. soal memo tu diterima atau tak belakang cerita. kalau suruhanjaya hak asasi manusia pun boleh sokong tindakan peserta bersih, kenapa kerajaan dgn polis buat bersih macam perhimpunan nak merampas kuasa?

    orang yg letak video kat yotube pasal keganasan polis tu bukan tak bertanggungjawab tp mereka menunjukkan kebenaran yg tak disiar oleh media perdana. bukan satu, dua tapi banyak. medium internet lah medium untuk mereka menunjukkan sesuatu kepada rakyat.

    kau dah tengok dua dua belah side, tp nampak macam kau memang tengok satu side je. yes. aku memang tengok dua dua side. aku nampak polis ada baiknya ketika melayan tahanan tp part handle peserta time bersih memang fail.

    BalasPadam
  11. pasal kajia yang aku buat tu mmg tak boleh laa nak tunjukkan kat sini.. sebab itu research syarikat yg aku kerja bkn research aku.. nnt aku dikenali sebagai pencuri harta intelek kpd syarikat.. sorry.. but i can tell u personally.. if we meet face to face...

    akim.. persoalannya ambiga sudah pun berjumpa dengan Agong untuk berbincangkan pasal perkara ini.. dan kata putusnya.. ambiga telah bersetuju untuk membuat perhimpunan di stadium.. tapi Agung telah menetapkan supaya tidak mengunakan Satdium merdeka sebab tu stadium yg bersejarah takut ada kerosakkan bakal berlaku kalau demostrasi dibuat di dalam satdium tu.. hasilnya mereka telah sepakat untuk membuat di stadium shah alam.. yg lebih luas dan sesuai...

    Tapi tiba-tiba mereka mungkir janji dan buat kat KL.. ko tak rasa mcm pelik ker???

    lagi satu info yg aku boleh kongsi ketua polis telah membuka ruang kepada rakyat yg menyertai BERSIH sesiapa yg telah dilayan buruk oleh polis boleh buat aduan dan tindakan boleh diambil kepada polis berkenaan.. jadi aku rasa sifat terbuka ni dah jelas yg polis berkerja dgn jujur.. bukannya suka2 nak pukul org..

    aku harap ko dan rakan2 kita boleh buka mata.. aku tak suruh ko sokong polis mahupun sokong kerajaan.. cuma x nak korang jgn mudah sgt salah sangka.. mmg betul tak semua polis baik dan bukan semua juga perserta bersih baik.. semua tak sempurna.. cuma cara kita menilai itu perlu lebih baik.. supaya kita tak mudah terpedaya...

    BalasPadam
  12. fariz dan qeem, banyak sudah perbincangan intelektual yg dibuat.. =)

    BalasPadam
  13. heheh.. dah penat fm perah kepala.. tapi best gak buat mcm ni kan?? hehe...

    BalasPadam