ORANG GILA..!!! (COO)

9:16 PG 7 Comments

Kisah aku bekerja sebagai researcher di sebuah syarikat kaji selidik kini bermula lagi...  

NAH BANNER AKU BUAT UNTUK KISAH-KISAH INI.....


Lepas ini aku akan buat ruang di mana semua post aku yang ada bersambung-sambung kisahnya (ala-ala macam drama..hehe) aku akan buat banner dan letak linknya di side bar.. hehee... boleh lah siapa2 yang berminat nak tahu perkembangannya update kat situ ok.. hehe... (aku rasa akulah blogger pertama yang buat sambung2 kisah hidup sendiri..heheh tak tahu malu..)

BAIK LAA JOM DENGAR PERBUALAN AKU BERSAMA PEMANGGIL GILA....!!!!!!


Pada jumaat hari itu aku pun datang keje seperti biasa.. selepas siap pasang telefon dan aku terus cari pemanggil daripada Terengganu (my favourite state..hehe)

Baru dail nombor pertama terus dapat orang.. heheh.. sebab itu aku suka buat negeri ini sebab memang murah rezeki ada jer orang angkat dan nak jawab.. hehehe

JADI INILAH PERBUALAN AKU BERSAMA RESPONDENT GILAA....!!!!

RESPONDENT GILA: HELLO... (biasa-biasa jer) =lelaki
Aku: Hello Encik, nama saya Fariz Razali. Saya telefon daripada Metrix Research di PWTC Kuala Lumpur. Sebenarnya kami sedang menjalankan tinjauan rakyat untuk mengetahui tahap kepuasan hati rakyat kepada negara.(belum sempat habis cakap)
RESPONDENT GILA: WHO'S THIS??? (dengan slang buat2 mcm kau omputeh sgt kan??)



Aku: Oh actualy my name is FARIZ, I'm calling from METRIX RESEARCH in PWTC Kuala Lumpur. We'r making a research just want to know your level of satisfaction as a Malaysian about our country. It's just a simple survey sir we provide you the answer and you just pick the answer given. (ONCE YOU SPEAKING WITH ME, I'LL SPEAKING BACK.. HEHEHE)
RESPONDENT GILA: WHAT..!! WHAT..!!WHAT..!!WHAT..!!WHAT..!!... WHAT IS YOUR NAME???? (dengan nada gedik gila... slang dia memang nampak sangat main-main)
Aku: My name is FARIZ sir...!!(tekan sikit tapi tak marah pun tetap tenang melayan karenah dia) I'm calling from... (tak sempat habis cakap lagi)
RESPONDENT GILA: You don't try to cheat me.. I know what do you want... (dengan nada english slang buat2 OMA!!! benci gila aku menyampah!!) you want to ask about politics right???
Aku: Yes sir but is only for research, we....(dia potong lagi.. bagi aku habis cakap boleh tak??)
RESPONDENT GILA: Before this your friends have called me already.. so don't ever, ever, ever to talk with meeeeee... (dia tarik "ME" tu panjang-panjang.. annoy dowh...!!)
Aku: Sir can you talk in Malay because i think that you try joke with me??? You are MALAY right??? (DIRECT SEBIJIK AKU BAGI...!! hehe.. aku dah mula panas nak layan telatah dia yang macam org gila tu...)

kalau aku tanya ini... it's more straight forward pulak.. hehehe...

RESPONDENT GILA: OH...(tersentap..!!) What is you name??? (buat gediksss lagi.. dan aku rasa ini kali ketiga dia tanya.. pekak ker???)
Aku: ~~FARIZ~~ (dengan nada baik innocent tapi dah mula menyampah)
RESPONDENT GILA: Oh MR FARIZ... you know how to speak English??? (try to change the topic.. hehe... dah kantoi saje jer kan... but still gediks2 buat slang.. hehehe... bongek!!)
Aku: Yes i know.. (jawap ringkas saje nak tengok permainan dia..)
RESPONDENT GILA: So, where is your KAMPUNG??? ( what??? dia kata kampung??? cakap omputeh sangat... takkan nak tanya where is you COME FROM ponn cakap KAMPUNG?? kantoi tak pandai sangat BI tapi buat2 bagus... plzzz...)
Aku: Sir are you seriously not MALAY??? (back to the question) because i think that you try to play with me.. please take it's serious sir.. if all the Malaysia citizen is make a joke like you.. OUR COUNTRY WILL RUIN UP... (direct sebijik lagi aku bagi coz dia mengada-gada sangat.. kalau tak nak jawab pun tak payah laa nak main2 dgn aku)


RESPONDENT GILA: Who is joking with you??? I'm not... (slang dia tetap sama.. annoy..!!)
Aku: Then sir if you are not Malay.. are you Malaysian???? (aku mula mencari kepastian..)
RESPONDENT GILA: Yes of course I'm Malaysian.. I stay in here from 1940... (propaaa....!!)
Aku: Then if you are not Malay.. what is you race??? (keep asking tapi dia tak jawap2.. pelik aku..)
RESPONDENT GILA: That is not you business...!! And who are you that suddenly want to call and ask me?? I not know you..!!!! (tiba-tiba marah aku.. tak tahu nak tipu apa lagi laa tu... dah masak laa org mcm ni..)
Aku: Sir I've told you earlier that I'm researcher that just want to make some survey with you... (penat aku terangkan tak faham2 jugak... ker dia tak faham english...!! propa jer lebih..!!)
RESPONDENT GILA: So what is the question??? 
Aku: Oh so sir you allowed me to do this survey ha???(aku macam tak percaya dia nak jugak setelah layan celoteh bodoh dia... hehehe)
(dia tak jawap.. so aku teruskan jelah...)
Aku: Sir can I know what is your age??? (soalan common coz soalan aku ni org berumur 70 tahun keatas tak boleh jawap.. dan 18 tahun kebawah)
RESPONDENT GILA: I'm a senior citizen.. what is your problem??? this is the way you TALK WITH THE SENIOR CITIZEN LIKE ME??? (tiba-tiba marah..!!! psycho..!!)


Aku: Sir we just want to know you age because...(tak sempat explain dia cari pasal lagi)
RESPONDENT GILA: You Kuala Lumpur people is all RUDE...!!  BAD PEOPLE..!! (tiba-tiba..!! sentap tak?)
Aku: Sir I think you are not qualified to aswer our question laaa sir.. becuse you have a MENTAL PROBLEM...!! (sebijik lagi dia kena... aku cakap dengan baik tapi dengan nada yang sangat menyakitkan hati.. wahahah.. cari pasal dengan aku lagi...)
RESPONDENT GILA: Excuse me...!!! what is you company name again.. how to... how to... EJA..!!


Aku: HAHAHAHHAHA(gelak puas-puas biar dia rasa sakit hati..) SIR "EJA" IN ENGLISH IS "SPELL" you said that you are not malay maybe English people so how come you do not know this simple word??? hahahahaha..(gelak puas-puas hati.. biar padan muka dia.. main-main lagi)
RESPONDENT GILA: I'll report this to police...!!! (marah sungguh dia tapi slang gedik buat2 still tak berubah.. hehee... aku tengah bayangkan muka dia mesti merah menyala.. hehehe.. padan muka..)
Aku: Why you want to go so far... Let's me give you my SUPERVISOR's number.. then you called him and said what you don't satisfied about....
RESPONDENT GILA: I don't want you supervisor's number I want report to police that you a bad..!! (gediksssss giler..!!!)
Aku: Then is up to you... I not scared at all because I think that I do the right thing.. So you can go to police station and said to them.. METRIX COMPANY IS BAD.. THIS IS HOW TO SPELL MY COMPANY NAME NOT... EJA.. hehehe... M.E.T.R.I.X... you get it and go ahead...!!
RESPONDENT GILA: TERUS LETAK PHONE...!!!

WAAHAHAHAHA... PUAS HATI AKU... DIA NAK KENAKAN AKU.. LAST2 DIA YANG TERKENA BALIK.. hehehe.. inilah salah satu kepayahan kerja aku.. kadang-kadang akan jumpa juga orang2 gila macam ni... sabar jer laa...~~~

RELATED STORY....
CONFESSION OF OPERATOR..
APAKAH SALAH ANAKKU??
PENGAKUAN ORANG CINA.
I'M MUSLIM..
KENAPA TAK NAK..??
I WANT TO BE PRIME MINISTER..!!
AKU NAK CARI LAKI..!!

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.

7 ulasan:

  1. then aku terfikir balik.. kalau org tu tak main2 mcm mana?? hehe..

    and kalau dia betul2 report polis mcm mana???

    hehehe.... terserah laa....

    BalasPadam
  2. my god...berlagak betul org tua tu..

    BalasPadam
  3. fm i don't think dia tua.... dia main2 jer gan aku.. kuang ajar betul..!!!

    BalasPadam
  4. menarik la kerja fariz... ada kosong bg tahu =)

    BalasPadam
  5. salam,hai fariz. saya balkes. based on ur oldest post saya tgk awak ada picture di Istana Lama johor. Boleh tak saya nak minta awak gambar2 tersebut? kalau awak mahu kenakan bayaran kita berbincang.

    BalasPadam
  6. FM.. of course aku bgtaw semua org.. hehehe

    BalasPadam
  7. Balkes tak per amik jer... tak payah bayar laa hanya sekeping gambar ske2 jer tu.. hehe....

    BalasPadam